SJAJNA VEST ZA PREDUZETNIKE: Od 1. januara registracija u APR-u iz "fotelje"

Pripremljenim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima predviđeno je uvođenje elektronske registracije i za osnivanje privrednih društava koja će, za jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću (doo), početi odmah posle stupanja na snagu zakona

  • 0

Agencija za privredne registre (APR) počeće od 1. januara naredne godine da pruža uslugu elektronske registracije preduzetnika.

Pokrenuta likvidacija, gasi se 1.600 preduzeća

Već od ponedeljka, prema rečima direktora Kancelarije za IT i e-upravu Mihaila Jovanovića, građani Srbije će moći da se, kako ističe, lakše, jeftinije i za mnogo kraće vreme, registruju kao preduzetnici zahvaljujući novoj usluzi APR-a, koja će proceduru registracije u potpunosti obaviti putem interneta, od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja.

- Digitalizacija jeste jedan od najvećih prioriteta Vlade republike Srbije koja je našla svoje mesto i u ekspozeu premijerke Ane Brnabić. Digitalizacija prožima različite sfere našeg života i poljoprivredu i zdravstvo i prosvetu , a kada je u pitanju javna uprava govorimo o elektronskoj upravi. Želimo da imamo ekonomičnu, efikasnu transparentnu javnu upravu a recept za to je moderana i svima dostupna elektronska uprava - rekao je Jovanović.

Jovanović je objasnio da je cilj elektronske uprave da se svi poslovi u prvom trenutku završavaju samo jednim dolaskom na šlater, a da će država za privredu i građane obavljati celokupan posao.

U drugom koraku, kaže, cilj je da sve te aktivnosti mogu da se obave putem interneta bez dolaska na šalter.

Foto: pexels.com

Pripremljenim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima predviđeno je uvođenje elektronske registracije i za osnivanje privrednih društava koja će, za jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću (doo), početi odmah posle stupanja na snagu zakona.

Zamenik stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji, Steliana Nedera podsetila je da UNDP pruža podršku kabinetu predsednika vlade od 2015. godine da se zacrtani ciljevi u procesu reforme javne uprave sprovedu kako kaže što kvalitetnije.

- Očekuje se da će oko 32 hiljade preduzetnika koliko se osnuje godišnje imati koristi od ove intervencije. Istovremeno uvođenjem ove mere doprinosimo daljoj transformaciji Srbije - istakla je Nedera i objasnila da digitalizacija javne uprave doprinosi bržem razvoju privrede i društva u celini.

Ona je rekla da veruje da je ovaj "projekat" samo početak i da se u predstojećem periodu mogu očekivati novi projekti i mere za olakšavanje rad preduzetnika.

Direktor APR-a Zvonko Obradović naveo je da će ektronska registracija biti jeftinija od registracije u papirnom obliku, jer, kaže, naknada za uslugu elektronske registracije iznosi 1.000 dinara, dok je registracija "u papiru" 1.500 dinara.

- Ovaj projekat simbolički označava uvođenje sistema i razvoj sistema bezšalterskog funkcionisanja. Verujemo da će za nekoliko godina prestati potreba za šalterrima što se tiče funkcionisanja i komuniciranja privrednih subjekata sa državom - istakao je Obradović.

Foto: Pixabay.com

Osim jeftinije registracije, kaže Obradović, elektronska registracija štedi i vreme tako što se budući preduzetnici prijavljuju "iz fotelje".

Ukoliko se, ipak, ne odluče za novi sistem registracije, "papirne" prijave i potrebna dokumentacija mogu podnositi lično na šalterima APR-a ili slati poštom.

Obradović kaže da će ovaj "projekat" doprineti daljem napretku Srbije na "Doing Busineš" i ostalim listama konkurentnosti i u skladu je, ističe, sa ciljevima iz Plana prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbiji 2016-2018.

Elektronska registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala APR-a, gde će biti omogućeno i elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama kao što su Visa i Master.

Foto: Pixabay

Takođe, u procesu digitalizacije državne uprave, kako je najavila Poreska uprava, od 1. januara još šest poreskih prijava moći će da se podnese elektronski, čime bi trebalo da se zaokruži ciklus prevođenja "papirnih formi" poreskih prijava u elektronski oblik.

Tako će poreski obveznici za sve prihode koje administrira Poreska uprava moći posredstvom portala ePorezi da podnesu elektronske poreske prijave.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA