Spektakularan vatromet u Briselu: Evro napunio 16 godina!

Evropljani više nisu toliki optimisti kada je reč o budućnosti zajedničke valute, pre deset godina ih je bilo 70, a danas samo 50 odsto

  • 2
Evri, novac Foto-ilustracija: pixabay.com

U ponoć 1. januara 2002. godine 20.000 ljudi bilo je u blizini institucija Evropske unije u Briselu kako bi proslavili uvođenje evra. Iako ga sada mnogi krive za krizu u svom finansijskom sistemu, evropska valuta je napunila 16 godina i to je uz spektakularan vatromet proslavljeno.

Stručnjaci najavili rast evra u 2018. godini, evo i za koliko

Oni koji su slavili uvođenje papirnih novčanica i kovanica evra u 12 evropskih zemalja, slavili su jer taj datum smatraju važnim korakom na putu ka evropskoj političkoj integraciji.

- Evro je pobeda za Evropu. Posle jednog veka razaranja, ratova i nevolja, naš kontinent konačno potvrđuje svoj identitet i moć u miru, jedinstvu i stabilnosti - izjavio je tada francuski predsednik Žak Širak.

Ipak 16 godina kasnije, Britanija je glasala da napusti organizaciju.

Prema izveštaju Eurobarometra, evro se van evrozone posmatra prilično negativno dok je popularan u zemljama koje ga koriste, posebno u Irskoj, uz podršku jedinstvene valute sa 85 procenata, pa su tako jedino iza Luksemburga.

Ni Evropljani više nisu toliki optimisti kada je reč o budućnosti zajedničke valute, pre deset godina ih je bilo 70, a danas samo 50 odsto.

Razlog leži u višestrukim krizama koje su protekle godine potresale evrozonu, jer erozija solidarnosti u jednoj političkoj oblasti prelazi u druge, pa se tako pomera fokus, koji je sada najviše na migracionoj krizi, piše Nova ekonomija.

Grafički simbol evra "€" izveden je iz grčkog slova epsilon i označava prvo slovo reči Evropa, a dve paralelne linije trebalo bi da simbolizuju stabilnost jedinstvenog evropskog novca. Kovanice u svim zemljama imaju isto lice, ali je naličje dizajnirano u svakoj zemlji drugačije. Tako se na primer Austrija opredelila za Mocarta, a Irska za keltsku harfu. Sa druge strane, papirne novčanice evra nikada ne prikazuju ljude ili stvarna mesta, već samo ilustracije fiktivne arhitekture.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA