VRATITE SVOJ NOVAC! Sve ovo vam banke naplaćuju, a nije po zakonu

Iskustva klijenata udruženja "Efektiva" pokazuju da je do sada doneto na desetine pravosnažnih presuda u njihovu korist i da su oni uspeli da vrate svoj novac po ovom osnovu

  • 1

Naplata provizije kod obrade kredita nije jedino što banke nezakonito primenjuju odobravajući pozajmice. Banku možete da tužite i dobijete spor i ako ona  jednostrano poveća kamatnu stopu, obračuna uvećanu zateznu kamatu, primeni viši kurs kod otplate kredita.

Udruženje banaka o presudi o troškovima obrade kredita: To je utvrđeno samo u jednom slučaju

PRESUĐENO: Banke su oštetile građane za 100 miliona evra, a sad taj novac možete dobiti nazad!

Iskustva klijenata udruženja "Efektiva" pokazuju da je do sada doneto na desetine pravosnažnih presuda u njihovu korist i da su oni uspeli da vrate svoj novac po ovom osnovu.

Pet najčešćih nezakonitih odredbi koje su banke primenjivale i primenjuju su:

1. "Poslovna politika" i povećavanje kamatnih stopa

Foto: Profimedia/INSADCO Photography

Banke su povećavale kamatnu stopu vodeći se "poslovnom politikom", što, kako piše "Blic", nije bilo opravdano, pogotovu u situaciji kada je referentna kamatna stopa Euribor počeo da pada, a za koju se vezuje promena cene kredita. Zato građani koji odluče da ij tuže, u zavisnosti od iznosa kredita, mogu da očekuju od tri do pet hiljada evra sa zateznom kamatom.

2. Naplata uvećane zatezne kamate

U praksi se dešavalo da banka ugovori nekoliko puta veću zateznu kamatu od zakonom dozvoljene, čime je neprestano uvećavala dug klijenta. Ovu zloupoztrebu su najčešće primenjivale kod klijenata koji su kasnili sa otplatom rata.

3. Zarada na kursnim razlikama

Dešavalo se da kad odobrava kredit banka isplatu obavlja po nižem tipu kursa (kupovnom, najnižem), a naplatu kredita (otplata) po višem tipu kursa (srednji ili prodajni, najviši). U zavisnosti od iznosa, obeštećenje može da bude i do nekoliko hiljada evra.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Oredia

4. Fantomske provizije

Zakonom o obligacionim odnosima zabranjene su već 15 godina: provizija za obradu kredita, naknada za praćenje ili administriranje kredita, naknada za aneksiranje ugovora, kao i za prevremenu otplatu.

Što je veći iznos kredita to je i veća provizija.

5. Naplata provizije za osiguranje stambenih kredita kod NKOSK

Banka je od klijenta koji nema nikakvu korist od toga, naplaćivala proviziju za osiguranje stambenih kredita kod Nacionalne korporacije (NKOSK), čime je  osigurala isključivo svoj plasman.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    11. jun 2018 | 19:38

    Mi u porodici imamo stanbeni kredit u svajcarcima nas je banka naciato ukopala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA