Građani oštetili Srbiju za milijardu dinara: 6.796 njih KRADE STRUJU

Protiv onih koji kradu struju podnose se krivične prijave, i isključuju se sa mreže, kažu u EPS

  • 15

Kilovati koji su tokom prošle godine nestali sa strujne mreže vredeli su oko milijardu dinara, a prijavljeno je čak 6.796 krađa, a mnogo više građana "zaboravlja" da prijavi potrošenu električnu energiju od privrednika.

Da li je bojler bolje gasiti ili ga držati stalno uključenog? Kako se ZAISTA štedi struja? Iznenadiće vas odgovor

U "Elektrodistribuciji Srbije" (EPS) kažu da sve više lopova ostaje kratkih rukava.

- Analizira se potrošnja električne energije kod svih kategorija kupaca da bi se otkrila potencijalna mesta neovlašćenog korišćenja. Rade se opsežne kontrole mernih mesta na kojima postoji sumnja za eventualne zloupotrebe. Prošle godine otkrivena su 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja struje od toga u domaćinstvima 6.091, a u ostalim kategorijama 671 - kažu iz EPS-a.

Šteta je tačno 1.026.023,535 dinara. Oko 65 procenata ovog iznosa napravila su domaćinstva. Njima je fakturisano 658.563.186 dinara za neovlašćenu potrošnju, dok su ostali korisnici otkriveni u krađi "zaboravili" da plate 367.460.349 dinara.

Foto: eps.rs

Oni koji žele besplatno da troše struju postaju sve dovitljiviji u tome. Ipak, modernizacija opreme je u mnogim slučajevima olakšala posao zaposlenim u EPS-u, kao i izmeštanje brojila iz okućnica, jer ljudi više ne mogu da puštaju pse na ekipe koje dolaze da seku struju, kao ni da na njih potežu sekire.

Protiv onih koji kradu struju podnose se krivične prijave, i isključuju se sa mreže.

U EPS-u tvrde da bi lopova bilo manje kad se ne bi odlagala krivična gonjenja, kad bi se skratili sudski procesi koji se razvuku i na nekoliko godina. Po njima su kazne blage jer su presude često oslobađajuće ili se izriču uslovne kazne.

Foto: Telegraf

Iz ovih razloga "Elektrodistribucija Srbije" traži pooštravanje kaznene politike.

- To se posebno odnosi na naše zaposlene koji učestvuju u krađi struje. Istovremeno tražimo i da se napadi na EPS radnike koji rade na otkrivanju krađa tretiraju kao krivična dela i da im se omogući zaštita kao službenim licima - ističu iz EPS-a.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Upitnik

    5. februar 2018 | 08:15

    Za koliko je Srbija oštetila svoje građane u poslednjih 20 godina?

  • NENAD

    5. februar 2018 | 08:16

    Pa kradu zato sto nemaju! A sta je sa drzavnim firmama koje kradu milione.. i naravno nista ne placaju, pa sve na nasu grbacu! Strasno!

  • Belfagor

    5. februar 2018 | 09:00

    Ne opravdavam to što kradu struju, ali šta je bilo sa naduvanim računima. Niko nije odgovarao. Kradi malo ideš u zatvor. Kradi mnogo i zvaće te uspešnim poslovim čovekom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA