PREOKRET: Narodna banka Srbije ne da odobrenje za prodaju Telenor banke Bugarima

Prema ugovoru, River stiks trebalo je da kupi 85 odsto udela u Telenor banci, dok Telenor zadržava 15 osto vlasništva

  • 1

Narodna banka Srbije nije odobrila bugarskom fondu "River stiks kapital" da kupi većinski paket akcija Telenor banke. Centralna banka je, naime, na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije utvrdila da ne ispunjavaju propisane uslove utvrđene propisima Srbije.

Bugari kupuju Telenor banku u Srbiji: Evo šta to znači za njihove korisnike

Telenor banka je potvrdila za B92 da predloženo strateško partnerstvo nije odobreno. Prema ugovoru, River stiks trebalo je da kupi 85 odsto udela u Telenor banci, dok Telenor zadržava 15 osto vlasništva.

- Duboko verujemo u potencijal Telenor banke, i želimo da uđemo na bankarsko tržište Srbije kao novi investitor. Nastavićemo da razgovaramo sa nadležnim državnim institucijama, sa ciljem da pronađemo najbolje rešenje. Uvereni smo u uspeh ovog partnerstva, i da će ono doneti nove benefite i korisnicima Telenor banke i srpskom tržištu - kaže Elvin Guri, generalni direktor investicionog fonda River stiks kapital.

Foto: Promo/Telenor

- Strateško partnerstvo sa River stiks kapital je važan korak, jer želimo dalje da razvijamo poslovanje Telenor banke i portoflio usluga koje nudimo. Telenor veruje da partnerova reputacija, ekspertiza i iskustvo poslovanja u finansijskom sektoru predstavljaju vrednost za buduće poslovanje banke. U narednom periodu, podržaćemo svaki korak koji će doprineti pozitivnom ishodu ovog procesa - kaže Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora u Srbiji i predsednica Upravnog odbora Telenor banke.

Telenor banka objavila je da je u avgustu postigla sporazum o strateškom partnerstvu sa investicionim fondom River Stiks Kapital (Styxx Capital), prema kojem će taj bugarski fond kupiti 85 odsto udela u toj banci, dok će Telenor zadržati 15 posto vlasništva.

Investicioni fond River stiks osnovao je Guri, bugarski biznismen poreklom iz Albanije, koji je prethodno bio osnivač DŽet fajnensa (JetFinance), nebankarske finansijske institucije, koju je kasnije prodao francuskoj grupaciji BNP Pariba.

Kompanija Telenor osnovala je Telenor banku 2014. godine, kupivši tadašnju KBC banku, bez klijenata koje je preuzela Sosijete ženeral banka, a danas Telenor banka ima 350.000 korisnika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    8. februar 2018 | 11:30

    Ali zato su sada najgori od svih banaka. Od 16.01.18 god. im ne radi sistem. Kakava je to banka kada ne može da srei svoje greške?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA