Srednja stručna sprema sve traženija na tržištu rada, a ove nedelje je na ceni ovih 10 zanimanja

Više od polovine kandidata koji su konkurisali prošle godine imalo je visoku stručnu spremu

  • 1

Poslodavci u Srbiji su tokom 2017. godine u 60 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, a s druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu, pokazuje Analiza tržišta rada za prošlu godinu, koju je objavio portal Infostud.com.

Za ista zanimanja, ista plata: Od Nove godine postojaće platni razredi

Najplaćenija zanimanja u Srbiji: Iznenadićete se koliko se jedno prestižno, srozalo na listi

Prema podacima Infostuda, najveći broj oglasa objavljen je u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika.

Situacija je slična kao i prethodne godine, pa su najčešće raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i magacioner, a slede pozicije u IT sektoru - Java programer, .NET developer i Software developer.

Foto: Pixabay

Najviše su traženi programeri srednjeg senioriteta (skoro 50 odsto), dok je u manjoj meri bilo potrebe za junior i senior programerima (oko 20 odsto).

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prošloj godini su imali: frizeri, kuvari, mehaničari/automehaničari, vozači i mašinski inženjeri.

S druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2017. godine bilo teže pronaći posao su: content manager, asistent na ekonomskim projektima, asistent na projektima u finansijama, promo lider, sudski izvršitelj/pomoćnik.

Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od jednom do tri godine iskustva ima 21 posto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 8 odsto kandidata.

Foto: nsz.gov.rs

Na sajtu Infostuda je u 2017. godini, kako se navodi, objavljeno skoro 31.000 oglasa, dok je na razne pozicije konkurisalo gotovo 200.000 kandidata. Prosečan broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 75, što znači da je jedna osoba u proseku konkurisala oko 12 puta preko tog sajta.

Poslodavci su u 6 posto objavljenih oglasa označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, a objavljeno je i 7.872 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemački i ruski, pokazuje analiza Infostuda.

Najtraženijih 10 poslova ove nedelje na sajtu za zapošljavanje:

Higijeničar

Prodavac

Operater na raznim mašinama

Nastavnik jezika i matematike

Radnik obezbeđenja

Komercijalista

Administrativni radnik

Magacioner

Kuvar i pomoćni radnik u kuhinji

Konobar

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokle vise?

    6. februar 2018 | 18:53

    Ma sta nalupetase ovi iz NSZZ?! Koga su oni to zaposlili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA