Jedan od najtraženijih poslova koji je u Beogradu počeo da donosi i 1.000 evra mesečno zaradu

Još jedan zanat zlata vredan

  • 6

Tema lake i brze zarade uvek je aktuelna, a posebno kada se do posla stiže jednostavno, jer je potražnja za nekim zanimanjem velika. Muška brada je vekovima bila tretirana kao najvažniji deo na muškarcu i njoj se još kako posvećivalo vreme i pažnja, a kako stvari stoje na našem je tržištu taj trend ponovo "in". E sad, ako ste i vi muškarac koji muku muči sa posekotinama, neravnomernim skraćivanjem brade i slično... ne morate to da radite sami! Ili, žene - ako imate takvog muškarca kod kuće, eto prilike da mu pomognete! Uputite ga da ide kod profesionalnog brice.

SAMO ZA MUŠKARČINE: Evo kako da se brijete, a da vam žene ne vrište zbog dlaka u lavabou! (VIDEO)

Berberi su gotovo uvek bili cenjena profesija, pa tako i danas majstori tog zanata mogu da računaju na sigurne i velike plate.

Konkretno, poslodavci koji ih traže za svoje salone, pominju zarade od oko 1.000 evra. Muškarci su ponovo vratili "staru modu" i počeli redovno da posećuju berbere, što je dovelo do potražnje kvalitetnog kadra, i do dizanja ovog zanata na potpuno novi nivo. Samo sudeći prema arhivi portala halooglasi.com nekoliko poslodavaca traži kvalitetan kadar, a u rubrici u kojoj im je otvorena mogućnost da napišu iznos plate, navode sledećeopcije: 100.000 dinara, 1.000 evra... A šta uopšte znamo o tom zanatu i začecima u branši?

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kakve veze imaju sveštenici, lekari i pijavice?

Berberski zanat je pokazao obrise još u staroegipatskoj kulturi, a kako može da se nađe u literaturi, tada su berberi uglavnom bili sveštenici. Njima je posao bio „sveobuhvatniji“ nego danas, pa im je zadatak bio da zle duhove drže dalje od ljudi, a tada se verovalo da šišanje i brijanje sprečavaju demone da uđu u telo.

Zatim sledi razvoj branše kod starih Grka, i tu već berberi postaju zanat kakav danas prepoznajemo. Kod starih Grka, ovi majstori su sređivali muškarcima frizure, brijali bradu i odobravali tračarenje, odnosno pričale su se priče o svakodnevnim događajima i ljudima iz okruženja.

Kad je sveštenicima postalo zabranjeno da se bave medicinom u bilo kom obliku, jer je to za ono vreme bilo „skrnavljenje Svetog duha“, berberi su postali i medicinari. Počeli su i da obavljaju poslove doktora, izvodili su brojne medicinske zahvate.

Najčudnije od svega, bilo je kada su berberima pripali poslovi koji podrazumevaju korišćenje pijavica u medicinske svrhe. Ovi majstori su u to doba radili radikalne zahvate koji su podrazumevali “puštanje krvi”. U toku zahvata, berberin bi malim žiletom zasekao venu i puštao da krv otiče u specijalnu posudu, a nered su čistili belim zavojima – tako je simbol berbera crveno-bela šipka. Na nekim šipkama ima i plave boje, a to simbolično označava vene.

Berberi danas ne rade više takve stvari, mada je šipka ostala u upotrebi, na primer u SAD. Danas kod ovih majstora zanata preovlađuje samo njihova veština šišanja i održavanja brade – što je muškarcima poslednjih godina postalo izuzetno značajno.

Foto: Freepik

Brada ponovo u modi – berberi ponovo na ceni

Otprilike u 2012. na velika vrata vratilo se njeno veličanstvo muška brada, što znači da je automatski „skočila cena“ i berberima. Modni stručnjaci su govorili da je glavni razlog za oživljavanje trenda to što žene vole muževnije partnere. Naravno, to ne znači da vole prljave, zapuštene i neodržavane brade, već one sređene, o kojima muškarci vode računa. Modu je pratila i preduzimljivost, pa su počele da niču i berbernice. Berbernice su postale toliki hit da su „plakale“ za dobrim majstorima.

Prateći oglase od početka 2018. godine, jasno je da berberi, ako su dobri, mogu biti jedno od plaćenijih zanimanja. Na portalu halooglasi.com pojave se i poslodavci koji unose i iznos plate, a cifre za berbere kreću se oko 100.000-120.000 dinara. Pozvali smo nekoliko berbernica kako bi se uverili da berberin zaista može mesečno da, od svog zanata, inkasira toliku sumu.

„Moguće je da toliko zarade“, kaže za naš portal Srđan Glišić, vlasnik Gradske berbernice „Šišanjac“.

Glišić navodi da i sam traži dobre berbere koji mogu da zarade oko 100.000 mesečno, ali ističe da je u tu svotu uračunat i bakšiš, pa konačna zarada zavisi od samog zanatlije i od broja njegovih radnih dana.

- Recimo da plata bude 60-70.000 dinara i da 30-40.000 bude bakšiš, to je za puno radno vreme sasvim moguće i nije ništa čudno. Brada je ponovo u modi - navodi Glišić dodajući da su muškarci pre oko pet godina počeli masovnije da nose brade, dok je do tada ona bila demode  i bilo je, samim tim, manje posla za berbere.

Foto-ilustracija: Foter/fuzzyjay

- Danas imamo problem i da nađemo odgovarajuć kadar, jer je slaba ponuda frizera i berbera na tržištu - objašnjava on.

Berberi će tek biti traženi, a saloni koji će se specijalizovati za muškarce će imati prođu na tržištu – to je signal koji bi se mogao „pročitati“ samo listajući oglase za zapošljavanje. A iz struke kažu da bradu kao fazon „furaju“ bukvalno svi – tinejdžeri, mladi i stariji, osobe različitih zvanja i profesija, direktori, profesori univerziteta... Neki nose bradu baš zato što im daje onaj intelektualni „šmek“. I zato što je ciljna grupa za berbernice sve veća, a i luksuznija, stižu i specijalizovani saloni da podmire te potrebe.

Primera radi, lanac „Barbershop Old boy“ otvoriće u Beogradu ne samo berbernicu, već prvi svojevrsni klub za muškarce. Salon će podrazumevati sveobuhvatnu uslugu za muškarce, što znači da će u tom salonu muškarci moći i da se druže, popiju kafu, poruče piće i naravno – doteraju bradu. I njima je važan dobar berberin, koji će moći da zadovolji potrebe modernog urbanog muškarca s bradom. Kako su rekli u srpskom „Barbershop Old boy“, i moći mesečno da zaradi oko 1.000 evra, jer će raditi na procenat.

Brade i stilovi – koji je vaš?

Proseda brada - Najbolje da negujete prirodan izgled brade koliko god možete, savetuju modni stručnjaci, što znači da proseda brada može na muškarcu biti još kako šarmanta.

Divlja brada – Ovakav stil više priliči umetnicima, novinarima, glumcima. Ovakva brada naglasiće njihov mačo stil, a potrebna je samo blaga uređenost i higijena.

Kratka brada – Brada ovog tipa stvara iluziju da izgledate dobro i kada se probudite, ali njoj je potrebno intenzivno održavanje. Važno je da imate i skladnu frizuru. Ovo je brada za „biznis look“.

Duga brada – Duga brada mora biti uredna i negovana. Ona je idealna da ostavite utisak intelektualne osobe. Tu vam ne gine ne samo redovni odlazak u berbernice, već i nega kod kuće u vidu balzama koji će dlaki dati sjaj i kvalitet.

Kozija bradica – Trend 1990-ih i dalje živi, ali joj je takođe potrebna nega i oblikovanje - svakodnevno.

Pre svega obrazi i vrat moraju svakodnevno biti glatko obrijani da bi brada imala jasne konture.

Pogledajte kako je ovaj čovek isprepadao berberina, pa nadrljao:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA