TELEGRAFOV VODIČ: Kako da sami sebi uplatite doprinose za penziju

Nova godina donela je promene u visini osnovica za penzijsko osiguranje, evo koje

  • 13

Građani koji nisu zaposleni, oni koji imaju rupu u stažu, umetnici, poljoprivrednici i svi ostali koji iza sebe nemaju firmu koja im uplaćuje poreze za penzijsko osiguranje, to lako mogu da urade i sami.

PRIVATNE PENZIJE: Samo 10 odsto zaposlenih uplaćuje u privatne fondove

Procedura nije komplikovana. Prvi korak je podnošenje zahteva Republičkom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, a zatim i odabir jedne od 13 osnovica na koju ćete plaćati doprinose. Izbor osnovice ne zavisi od stručne spreme, već isključivo od toga koliko ste novca spremni mesečno da odvajate.

Doprinosi se uplaćuju na račun do 15. u mesecu, za prethodni mesec, a u Republičkom PIO fondu napominju da od januara ove godine važe nove osnovice osiguranja, koje su u odnosu na prethodni period niže za 0,1 odsto.

Printskrin: pio.rs

- Najniža iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade, odnosno 23.053 dinara, a najviša ide do pet prosečnih plata, odnosno iznosi 329.330 dinara - kažu u PIO fondu.

Kako se za penzijsko i invalidsko osiguranje izdvaja 26 odsto od osnovice toznači da će se mesečni izdatak kretati u rasponu od 5.993 do 85.625 dinara.

Daljinac

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA