Kako da razlikujete lažni od pravog fiskalnog računa: Ako nemate ovaj znak i podatke na njemu, diskvalifikovaće vas iz nagradne igre!

Lažni računi podsećaju na one prave, ali uglavnom u dnu sitnim slovima stoji da je u pitanju porudžbenica, predračun ili blok-račun

  • 37
Foto: uzmiracun.rs

Prodavci u malim "komšijskim" radnjama, konobari u kafićima i ugostitelji u restoranima često nam umesto pravog fiskalnog računa "uvaljuju" lažni, a dovoljno je da u koverat za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" greškom stavimo jedan falš račun i da budemo automatski diskvalifikovani.

Nova pravila nagradne igre "Uzmi račun i pobedi": Ove godine 3 važne izmene!

Lažni računi neodoljivo podsećaju na one prave, ali uglavnom u dnu sitnim slovima stoji da je u pitanju porudžbenica, predračun, blok-račun i takozvani račun "sa vage". Poreznici objašnjavaju da je pravi fiskalni račun najlakše prepoznati po znaku od četiri ocila razdvojenih krstom ispisanih u kvadratu na samom dnu isečka.

Foto-ilustracija: Telegraf

Takođe, račun mora imati jasne podatke o samom trgovcu, ime obveznika, ime i adresu prodajnog mesta, PIB, datum izdavanja i broj fiskalnog računa. I to nije sve. Na računu mora da stoji i iznos PDV-a i vrednost usluge, kao i koliko je kupac para dao, a koliko mu je vraćeno kao kusur.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da je i kada nema nagradne igre važno uzimati fiskalne račune.

- Trgovac koji ne izda fiskalni račun taj novac zadržava za sebe, umesto da ga prosledi u budžet države. Time on nanosi štetu državi, ali šteti i građanima Srbije, jer od tih para treba da se zidaju škole, vrtići i bolnice - kaže Madžar.

Kazne za trgovce koji daju lažne račune kreću se od 100.000 do dva miliona dinara. Objekat koji je prvi put načinio prekršaj biće zatvoren na sedam dana, a za svaki naredni prekršaj sledi mu katanac na 15, 30, pa 60 dana.

Daljinac

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar. Mड़ञणम

    8. februar 2018 | 22:08

    Ne treba mi ni jedan ni drugi ni ti ih uzimam bolje da trgovci zarade nesto neko paraziti koji nista ne rade.

  • Ivica

    8. februar 2018 | 22:32

    Ja nikad ne uzimam racun sta ce mi, mogu samo dupe da obrisem s njega

  • Gagi

    8. februar 2018 | 22:25

    A kada ce inspekcija po kursumlijskim kaficima....ja mislim nikada jer tamo piju dzabe, a gde ne piju i jedu tamo i ne kontrolisu, zato molim republichku insp.da malo posveti paznje ovom gradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA