≫ 

Brnabić: Sa privatizacijom RTB-a ne treba brzati, kompanija je "stala na noge" (FOTO)

"Bor je stao na noge"

  • 28

RTB je značajan poslodavac jer, pored toga što upošljava pet hiljada radnika, od njegovog kontinuiranog rada indirektno zavisi 20 hiljada porodica širom Srbije.

Kompanija ispunjava sve svoje obaveze i u potpunosti primenjuje UPPR, ali su joj potrebna dodatna ulaganja kako bi se proizvodnja povećala. Zbog toga tražimo strateškog partnera i nadam se da ćemo do sredine ove godine završiti razgovore sa zainteresovanim kompanijama i transakciju okončati do kraja 2018, izjavila je predsednica Vlade Srbije prilikom posete RTB-u Bor i novoj topionici

Imamo zainteresovane kompanije za RTB Bor, ali je vrlo važno da ne brzamo sa tim poslom jer je reč o značajnom preduzeću, ne samo za Bor i ovaj deo zemlje, već i za celu Srbiju. Svako brzanje može da dovede do posledica koje ne treba da imamo – izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom posete borskoj kompaniji i njenoj novoj topionici.

Foto: Promo

Predsednica Vlade Srbije objasnila je i zašto je "Bor" važan.

- RTB je značajan poslodavac jer, pored toga što upošljava pet hiljada radnika, od njegovog kontinuiranog rada indirektno zavisi 20 hiljada porodica širom Srbije. Kompanija je "stala na noge", ispunjava sve svoje obaveze i u potpunosti primenjuje UPPR. Očekujemo da će dobit ove godine biti 15 odsto veća nego 2017. Ipak, RTB-u su potrebna dodatna ulaganja od oko 300 miliona evra kako bi povećao proizvodnju i zbog toga se traži strateški partner. Tender će biti raspisan u najboljem trenutku, onda kada budemo imali zaključeno kako će se tom procedurom obezbediti najbolji interes za Srbiju. Zbog toga više volim da kažem da to nije proces privatizacije, nego proces nalaženja strateškog partnera za RTB Bor, koji će nam omogućiti investicije i veću produktivnost. Zainteresovanih potencijalnih partnera ima i radujem se što ćemo ovde moći da uđemo u nov investicioni ciklus rekla je Ana Brnabić.

Foto: Promo

Ističući da je rudarstvo, bez daljeg, najvažniji resurs koji Bor ima, premijerka je podvukla da će Vlada Srbije posebno voditi računa o zaštiti životne sredine i okolnih sela kada je reč o otvaranju novih rudnika u ovom kraju.

Imamo ovde strane kompanije koje su zainteresovane za otvaranje novog rudnika, pa je važno da napomenem da će Vlada, uz korišćenje punog potencijala rudarstva u Boru, voditi računa i o zaštiti interesa meštana okolnih sela, kao i o ekologiji – navela je Brnabić.

Foto: Promo

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski zahvalio je premijerki Srbije što je nedavno javnosti predočila činjenicu da kompanija u bruto domaćem proizvodu zemlje učestvuje sa 0,8 odsto i ozbiljan novac uplaćuje u republički budžet.

Foto: Promo

RTB Bor je danas na zdravim nogama zbog veće proizvodnje i veće cene bakra, ali prvenstveno zbog velike podrške Vlade Srbije koju ima – rekao je Spaskovski.

Ana Brnabić je kazala i da je Vlada Srbije usvojila i prosledila Skupštini Srbije predlog da Bor dobije status grada, te da očekuje da se to uskoro i desi.

Foto: Promo

Vratiću se onda opet u Bor da zajedno to proslavimo - rekla je premijerka.

Brnabić je podsetila i da je drugi veliki potencijal grada turizam, posebno filmska industrija.

Moramo da pazimo da ove dve industrije – rudarstvo i turizam – ne sputavaju jedna drugu. Obe su veliki potencijali jer su u okolini rudnika Lazareva pećina, Crni vrh i Borsko jezero. Bor je i veoma atraktivna filmska destinacija, tu je nedavno snimljen indijski film "Vivegam" koji je prošle godine u Aziji videlo 40 miliona ljudi. Usvojili smo podsticaje za filmsku industriju, pa sada ne vraćamo 20 odsto od ukupno utrošenih sredstava u Srbiji, već 25 procenata, a podigli smo i budžet filmskoj industriji. Nadam se da će Bor i dalje biti "glavni glumac" u američkim i evropskim filmovima, ali i u domaćoj kinematografiji – istakla je predsednica Vlade Srbije.

Daljinac

(Telegraf.rs/ G. Tončev Vasilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    23. februar 2018 | 17:45

    Ovo su dobre vesti i drago mi je zbog toga.

  • ksenija

    23. februar 2018 | 18:00

    Veoma me raduje sto je jedan gigant poput RTB bor stao na cvrstimnogama.

  • Dragan

    23. februar 2018 | 18:05

    Treba biti oprezan sa prodajom RTB Bora. Interes gradjana i drzave je najbitniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA