Ako ste pronašli negde zaturene nemačke marke, ne bacajte ih: I dalje mogu da se zamene za dinare, evo koliko vrede danas

Širom sveta i dalje se čuva 169 miliona novčanica i 24 milijarde kovanica bivše nemačke valute

  • 8

Iako je u "penziju" otišla pre skoro 17 godina, nemačka marka je i dalje u opticaju. Neko ih čuva kao zlato, neko kao kolekcionarske primerke, a neko nije ni svestan da ih ima negde "zaturene" u nekoj kutiji, ili između dva lista stare knjige.

OMILJENA TETKA NAŠE MLADOSTI: Rođena pre 199 godina, vredela 100 maraka i dan-danas svi plačemo za njom (FOTO)

Širom sveta i dalje se čuva 169 miliona novčanica i 24 milijarde kovanica bivše nemačke valute u vrednosti od 12,9 milijardi maraka, ili oko 6,6 milijardi evra. Iako se većina ovog novca nalazi u nemačkim domovima, procenjuje se da se veliki iznosi mogu naći i u zemljama bivše Jugoslavije u kojima je marka jedno vreme bila drugo službeno sredstvo plaćanja.

Ako ste među listovima stare knjige ili u dedinoj slamarici pronašli ove novčanice, nemojte da ih bacate. Kada je uvođen evro Nemačka centralna banka je obećala da će novčanice i kovanice nemačke banke važiti zauvek i da se mogu zameniti za evro po utvrđenom kursu od 1,95583 maraka za jedan evro.

Kamiondžija skupljao 30 godina kovanice u Nemačkoj: Kada je umro, porodica je nasledila dve i po tone blaga!

Ta "večnost“ nemačke marke važi i u Srbiji, što se vidi i na kursnoj listi Narone banke Srbije, gde se ova davno ukinuta valuta, i dalje kotira i to po ceni od 60,3445 dinara za jednu marku.

Zanimljivo je da se u Srbiji marke i dalje falsifikuju. Početkom prošle gpodine, među lažnim novčanicama dolara, evra i franaka, pronađene su i tri krivotvorene novčanice nemačke marke.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milk

    4. mart 2018 | 07:24

    Kakav evro marka je vredela ko sad dva evra gledajuci na cene onda i sad

  • Mare

    4. mart 2018 | 07:28

    E da nam je ostala marka, sve bi bilo bolje!!!

  • Rajko

    4. mart 2018 | 08:14

    Nemci placu za markom,austrijanci za silingom neznam zašto su ih ukidali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA