Za jedno jaje radimo 3 minuta, za litar mleka - 17: Šta sve možemo da zaradimo za ceo dan?

Statistika pokazuje i za koje namirnice moramo da radimo više, a za koje manje nego lane

  • 32

Na svaka tri minuta provedena na radnom mestu zaradimo dovoljno novca da kupimo jedno jaje. To znači da za ceo mesec sa prosečnom platom možemo da kupimo 4.022 komada jaja.

Nekome 83.000, a nekome 25.000 dinara: Kolike su plate po gradovima u Srbiji?

Statistika Ministarstva trgovine pokazuje da nam je za litar ulja potrebno 25 minuta rada, da već posle 15 minuta rada možemo da kupimo kilogram šećera, da nam je za litar mleka dovoljno 17 minuta, dok za istu količinu jogurta na poslu moramo da provedemo dva minuta duže.

To znači da za jedan radni dan prosečan zaposleni u Srbiji zaradi za kilogram svinjetine s kostima, isto toliko šećera, kafe, krompira i limuna, 10 jaja i litar ulja.

Foto ilustracija: Telegraf

Ista statistika pokazuje da danas možemo da kupimo 13 litara ulja više nego prošle godine, 87 kilograma više šećera i 71 kilogram brašna. Svinjskog mesa i kravljeg mleka takođe možemo da pazarimo više nego prošle godine, a manje jogurta, krompira, slatkog kupusa i limuna.

Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača, kaže da je ova statistika dobar pokazatelj toga šta je za godinu dana poskupelo, a šta pojeftinilo.

- Većina proizvoda skuplja je za dinar ili dva, neki čak i više. To su sitna poskupljenja koja često ni sami ne primetimo odmah - kaže Vida.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    2. mart 2018 | 16:48

    Ovo je bila hrana. A shta je sa strujom, grejanjem, televizijom,telefonom, djubre, garderoba, knjige i shkolarina, transport do posla, lekova za bolesne chlanove porodica, onda pare za paradajz turizam? Mnogo lepo se zivi u srbiji

  • Sirotinja

    2. mart 2018 | 16:37

    Ok, ako ti kazes da ja bolje zivim.Nikad bednija plata,nego trenutna!!!

  • Za dinar-dva???

    2. mart 2018 | 16:45

    Od jaja se ne zivi!!!a ni od plate Bogami...😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA