≫ 

Dizel automobili će preplaviti Balkan: To će se mnogo loše odraziti na Srbiju

Očekuje se da će nekoliko miliona automobila sa dizel-motorima koji su ispod standarda "evro 6" od 2020. godine ostati van zakona u nemačkim gradovima i završiti na Balkanu, odosno u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH

  • 8

Savezni upravni sud u Nemačkoj presudio je da gradovi u toj zemlji mogu da uvedu zabranu vožnje automobila sa dizel-motorima u okviru borbe protiv zagađenja vazduha. Zbog ovoga se očekuje da će nekoliko miliona automobila sa dizel-motorima koji su ispod standarda "evro 6" od 2020. godine ostati van zakona u nemačkim gradovima i završiti na Balkanu, odosno u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH, ali i u drugim zemljama istočne Evrope.

Izazvao je najveće kompanije u državi i dizelašima rekao STOP: Ovaj čovek je digao Nemačku na noge zbog jedne zabrane

To takođe povlači i pad cene dizelaša, piše Alo!

Srbija već uvozi mnogo polovnih automobila. To na godišnjem nivou bude oko 160.000. Ako dođe do još većeg uvoza u naredne dve godine, to će dovesti do još većeg zagađenja.

Na putevima Nemačke prošle godine bilo je 15 miliona dizelaša, a od toga samo 2,7 miliona ima motore sa najnovijim "evro 6" standardom, tako da nas očekuje talas jeftinih vozila sa dizel-motorima sa zapada, naveli su u udruženju uvoznika.

Plan je, dakle, prema rečima doktora Nikole Rajakovića sa Elektrotehničkog fakulteta da se do 2025. u evropskim fabrikama proizvode isključivo električna vozila.

- Danas je potpuno izvesno da su elektromobili naša budućnost u narednih pet do deset godina - kaže Rajaković.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    5. mart 2018 | 12:46

    Ugusise nas,i bez - dizela...

  • Fr

    5. mart 2018 | 12:00

    Mislite doce do Prociscenja kod Nas Je Sada Zagadjenje Sa Golfovima Dvojkama Kada Dodju ti Dizeli Sa Euro 5 ili Euro 6 Tek tada ce Biti Dobro.

  • Лицемер

    5. mart 2018 | 10:54

    Јако мало хемијског отпада који се затрпава широм Србије је откривен, тако да аутомобили са евро 5 моторима ће бити за нас освежење.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA