Postignut je rekord - izvoz od 900 miliona evra: Ovo je najperspektivnija privredna grana u Srbiji

Izvoz IKT usluga je bio je veći od izvoza u tradicionalnim granama industrije poput voća i povrća, obojenih metala i proizvoda od gume

  • 1

Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije u prošloj godini dostigao je rekordnih 900 miliona evra, što je za 21,5 odsto više u odnosu na 2016, pokazao je ovogodišnji izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu. Tako je nastavljen pozitivni trend rasta u ovoj industriji, od više od 20 odsto godišnje u prethodne tri godine.

Brnabić sa sednice Saveta za inovaciono preduzetništvo poručila: "Cilj nam je da Srbiju pozicioniramo kao jednog od tehnoloških lidera"

IKT sektor, koji je u fokusu Vlade premijerke Ane Brnabić, ostao je najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje. Nastavljen je pozitivan trend ubrzanog razvoja i promocije usluga, pre svega u oblasti internet i mobilnih tehnologija, razvoj aplikacija, kao i autsorsinga-a.

Foto: Promo

IKT sektor najviše je doprineo smanjenju spoljnotrgovniskog deficita sa 473 miliona evra trgovinskog salda i čini polovinu trgovinskog salda svih usluga.

Skoro 70 odsto trgovinskog salda predstavlja računarsko programiranje, koje beleži izuzetan rast unutar sektora.

Izvoz IKT usluga je bio je veći od izvoza u tradicionalnim granama industrije poput voća i povrća, obojenih metala i proizvoda od gume, dok su ga jedino nadmašili izvoza električnih mašina i drumskih vozila, čiji je izvoz premašio 1,2 milijarde evra.

Vlada Republike Srbije pokrenula je niz projekata za unapređenje obrazovanja, infrastrukture i pravnog okvira za razvoj IKT industrije, kako bi se povećao broj kadrova na tržištu i time zadovoljile potrebe digitalizacije tradicionalnih grana industrije.

Foto: Pixabay

Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017. godini za unapređenje IKT sektora, izdvajaju se povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu u šta ulažemo oko 70 miliona evra.

U okviru reforme obrazovanja uvedena je Informatika kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, oko 1.750 škola povezano je na bezbednu akademsku internet mrežu, a pokrenuta je i druga faza prekvalifikacija u IT sektoru. Veliki pomak postignut je i u oblasti rešavanja pitanja zaostalih rešenja za paušalno plaćanje poreza.

Foto-montaža: pixabay.com, Čitalac Telegrafa

Vlada Srbije će nastaviti u 2018. godini da radi na realizaciji 35. projekata koje je ministarski IT Savet usvojio kao prioritetne i koji će doprineti daljem razvoju IKT industrije u Srbiji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZORO

    6. mart 2018 | 17:16

    Izvoz IKT u tom obimu je senzacija za nasu drzavu to stvara respekt u poslovnom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA