Antić: Za Srbiju nema opasnosti ukoliko se obustavi isporuka ruskog gasa preko Ukrajine (FOTO)

Srbija bi mogla vrlo brzo da započne projekat gradnje gasno-transportnog sistema velikog kapaciteta od Bugarske do Mađarske kroz našu zemlju

  • 1

Za Srbiju nema opasnosti ukoliko se obustavi snabdevanje ruskog gasa preko Ukrajine, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

Hože li Srbija ipak dobiti svoj krak "Južnog toka": Grčka ambasadorka najavila mogućnost nastavka pregovora

GAZPROM: Južni tok blokiran da bi se nastavio tranzit kroz Ukrajinu!

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da na nas to ne bi uticalo s obzirom na to da ugovor sa Gaspromom predviđa tri tačke za isporuku gasa Srbiji.

Srbija bi mogla vrlo brzo da započne projekat gradnje gasno-transportnog sistema velikog kapaciteta od Bugarske do Mađarske kroz našu zemlju, ako se "bolje slože kockice nego za Južni tok", izjavio je danas ministar energetike Aleksanar Antić.

- Razvijamo sa Bugarskom i Mađarskom, zajedno sa Gaspromom, mogući novi projekat - gasnotranportni sistem od Bugarske ka Mađarskoj velikog kapaciteta - rekao je Antić na Kopaonik biznis forumu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kaže da bi taj gasno-transportni sistem, ako se kockice bolje slože nego pre par godina po pitanju Južnog toka, mogao vrlo brzo da se realizuje.

Antić je podsetio da Srbija gradi i gasnu interkonekciju sa Bugarskom, kao i da planira interkonekciju sa Rumunijom pošto ta zemlja postaje izvoznik gasa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Interkonekcija sa Rumunijom je naša ideja, oni rade masivna istraživanja svojih nalazišta u Crnom moru i oni će oko 2023. biti ozbiljan izvoznik gasa - rekao je Antić i naveo da je to za nas odličan projekat pošto imamo ozbiljnu infrasturkturu do Mokrina, koji je samo sedam kilometara do granice.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Napomenuo je da što se nas tiče može da se radi i iz sredstava Srbijagasa, ali Rumunija treba da obezbedi sredstva za finansiranje, a očekuju da će delom dobiti podršku EU.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Za tango je potrebno dvoje - zaključio je Antić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA