≫ 

Najavljeno je da će penzije i plate biti povećane od septembra, ali kako će to uticati na ljude koji rade kod privatnika?

Na osnovu istraživanja o registrovanoj zaposlenosti Republičkog zavoda za statistiku za 2017. godinu, u Srbiji je bilo 2.062.588 zaposlenih, od čega 612.884 u javnom sektoru

  • 6

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi penzije i plate u javnom sektoru u Srbiji mogle da budu povećane od septembra ove godine zahvaljujući, dobrom stanju u budžetu. Ovakva odluka još jednom bi u ovoj godini obradovala sve one koji rade u preduzećima u kojima je država veći ili 100 procentni vlasnik, kao i najstarije sugrađane, dok bi većina onih koji rade kod privatnika nastavila da radi po istim uslovima.

Sjajan početak Nove godine: Od danas su veće plate i penzije, evo za koliko

Ovo, nažalost, nema nikakve pozitivne efekte na sve ostale zaposlene, ili bar ne dugoročno. Prema rečima ekonomiste Instituta za tržišna istraživanja IZIT-a Saše Đogovića, povećanje penzija u javnom sektoru ne znači nužno i povećanje u privatnom. Privatnike, na takve odluke motivišu druge stvari.

- Sa većim platama, na kratko bi se povećao standard ljudi koji rade u javnom sektoru. To bi indirektno uticalo na veću tražnju kod pojedinih proizvođača zbog čega bi njihova zarada mogla da raste, a to je jedan od faktora koji bi uticao na to da i njihovi radnici dobiju veće plate - ističe Đogović.

Printskrin: Youtube/RTV Panonija

S druge strane, Đogović smatra da ovo povećanje nije zasnovano na realnim osnovama jer je već usvojen rebalans budžeta za 2018. godinu, a izdavajanje za plate bi zahtevalo novi rebalans koji mora da prođe Skupštinu.

- Odlivanje novca na veće plate i penzije dovelo bi do toga da nema uslova za fiskalnu relaksaciju privatnog sektora, odnosno do toga da ne možemo da očekujemo smanjenje poreza na rad, što bi nas dovelo do starog i lošeg stanja u kom nema investicija.

Da sa takvim povećanjem nema uslova za "poboljšanje" u privatnom sektoru slaže se i ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović.

- Novac će da ode na veće plate zbog čega neće biti smanjenja poreza, a i subvencije će biti manje. Ako se ne snize poreska opterećenja, nemoguće je povećati plate - kaže Stevanović i dodaje da je to u skladu sa politikom ove vlade kojoj je akcenat na socijalnim pitanjima.

Printskrin: Youtube / Istinomer

Na osnovu istraživanja o registrovanoj zaposlenosti Republičkog zavoda za statistiku za 2017. godinu, u Srbiji je bilo 2.062.588 zaposlenih, od čega 612.884 u javnom sektoru.

Početkom devedesetih godina odnos zaposlenih prema broju penzionera bio je 1 prema 2,5, a godinama je dodatno opadao.

To nas navodi na zaključak da puniji novčanici jedne trećine građana, nažalost, neće biti dovoljni da izmame osmeh druge dve trećine. Oni će, ipak, morati da sačekaju neke druge bolje uslove.

VIDEO: Mislite da zaslužujete veću platu? Sledite ovih 5 koraka

Daljinac

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    7. mart 2018 | 12:49

    Pa nikako!Kako ti privatnik skroji kapu,to ti je!!!

  • ))

    7. mart 2018 | 14:53

    Teško svima koji rade kod privatnika neprijavljen i I moraju da ćute pošto oni imaju veze pa im ne može niko nista a nemaju ni srca ni duše sramota i zalisno

  • Ris

    7. mart 2018 | 12:54

    Mi se lomimo od posla,a ni putnih troskova,niti obrok a i losa plata koliko se radi.Privatnici ne cene radnika i tretiraju ga kao sluge,zalosno je ali to se jos dugo dugo nece promeniti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA