≫ 

Ako bi žene dobijale pare za svaki kućni posao, ovo je suma koju bi trebalo da dobiju na kraju meseca: Kolika je realna plata jedne Srpkinje?

Bez obzira na zaposlenje, poslove u kući obavljaju uglavnom žene, pa za one koje ih rade to postaje druga smena

  • 78

Žene u Srbiji zarađuju 16,4 odsto manje od muškaraca, ali kada bi dobijale platu i za poslove koje obavljaju u kući, pre i posle radnog vremena, daleko bi premašile i direktorske zarade.

"Što me teraš da jedem voće, gde mi je crvena majica, požuri, žvaći, zakasnićeš": I posle se čude kad kažem da idem na posao da se odmorim

Bez obzira na zaposlenje, poslove u kući obavljaju uglavnom žene, pa za one koje ih rade to postaje druga smena. Neplaćena, doduše. Žene ustaju pre svih, šetaju kućnog ljubimca, spremaju doručak, oblače decu, voze ih u vrtić i školu - i sve to pre nego što pođu na posao na kom će provesti minimum osam sati.

Najgore od svega je što ih tek po povratku kući čekaju prave obaveze - kuvanje, čišćenje, pranje, peglanje, učenje sa decom i večito pitanje "šta ćemo sutra da jedemo".

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Kada bi za svaku ovu obavezu žene bile plaćene onoliko koliko košta unajmljivanje nekoga za obavljanje pobrojanih poslova, mesečno bi, pored prosečne plate od 53.000 dinara, inkasirale dodatnih 86.000 dinara, čime se jaz među plata između lepšeg i jačeg pola ozbiljno pomera u korist žena.

Žene koje kuvaju za četvoročlanu porodicu ovu uslugu naplaćuju oko 15.000 dinara mesečno. Uslugu pranja i peglanja mašine veša od pet kilograma perionice naplaćuju oko 1.000 dinara, s tim što peglanje muških košulja naplaćuju po posebnoj tarifi od 125 dinara po komadu. Ako se ima na umu da se u četvoročlanoj porodici veš pere bar pet puta nedeljno, to znači da majčino pranje i peglanje košta 20.000 dinara.

SREĆAN 8. MART: Žene u Srbiji imaju 16,4 % manju platu od muškaraca

Za čišćenje stana žene uzimaju najmanje 300 dinara po satu, dok generalno spremanje naplaćuju i do 3.000 dinara. Bebisiterka svoje usluge naplaćuje oko 22.000 dinara mesečno, uz dodatno naplaćivanje noćnih dežurstava i vikenda, a kada bismo za svaku kupovinu angažovali servise za dostavu, mesečno bismo na veće odlaske u prodavnicu platili bar 1.000 dinara.

Foto-ilustracija: Profimedia

Privatni profesori dvočas naplaćuju najmanje 500 dinara, a ako računamo da deci nije potrebna svakog dana pomoć oko učenja, na mesečnom nivou bi "zaradile" bar 1.000 dinara.

Kada se sve to sabere dolazi se do neverovatne sume od 86.000 dinara, a kada je dodamo na platu od 53.000, prosečna plata žene iznosila bi 139.000 dinara, ili 1.168 evra.

Evo koliko bi žene zarađivale za kućne poslove:

Čuvanje dece - svakog dana posle posla i vikendom - 22.000

Čišćenje kuće - svakog dana po sat vremena i jedno veliko spremanje - 9.000

Pranje i peglanje veša - pet puta nedeljno - 20.000 dinara

Šetanje kućnih ljubimaca - sat vremena dnevno - 9.000

Privatni časovi - 20 mesečno - 10.000 dinara

Nabavka stvari - 250 dinara četiri puta mesečno - 1.000

Kuvanje za četovoročlanu porodicu - 15.000

Žene koje najviše zarađuju:

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagodinka Simonovic

    8. mart 2018 | 16:53

    Najgori posao domaćice, a najmanje cenjen.

  • Mister No

    8. mart 2018 | 17:37

    Zena koja sve to sama radi sama je birala skota za kog se udala.

  • marko

    8. mart 2018 | 18:40

    Sve ste vi to lepo napisali ALI dok zena pere,pegla ,kuva i cisti ja kosim dvoriste ,riljam bastu,zalivam ,zidam ogradu,tresem tepihe i sve ostalo tako da bi i mene neko trebao da plati .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA