Na pomolu novi trgovinski rat? Ko je pogođen, a ko pošteđen zbog Trampovih carina na uvoz čelika?

Cena zlata takođe raste kada se pojavljuju loše vesti vezane za ekonomsku situaciju na globalnom nivou - zaključuje se u analizi

  • 0

Budući da krajnji potrošači ne kupuju sirovi čelik i aluminijum, a ti metali čine samo mali deo troška proizvodnje većine proizvoda, neće doći do velikog vala poskupljenja proizvoda u SAD-u, ocenjuje brokerska kuća Admiral Markets.

Tramp želi smtnu kaznu za narko-dilere

Po nekim procenama, pakovanje od šest komada piva će poskupeti samo jedan cent, dok će prosečni automobil poskupeti za 45 dolara, navodi se u analizi brokerske kuće Admiral Markets o mogućim posledicama odluke američkog predsednika Donalda Trampa da uvede carine na uvoz čelika (25%) i aluminijuma (10%).

U tekstu, koji prenosi portal Seebiz, podseća se da su se protiv američkih carina najviše pobunili predstavnici Kanade, Evropske unije, Meksika, Južne Koreje i Brazila, odnosno zemalja koje su najveći izvoznici čelika i aluminijuma u SAD.

Foto: Tanjug/AP

Kasnije je Tramp od tih carina izuzeo Kanadu i Meksiko, pa je najveći gubitnik novouvedenih tarifa EU, zbog čega je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio da će Brisel odgovoriti istim merama na uvoz "Levi''s" džinsa, viskija, "Harli Dejvidsona", i sl.

Tramp je odmah zapretio da će u tom slučaju uvesti carine na uvoz evropskih automobila, što znači da je počeo novi trgovinski rat, smatraju u Admiral Marektsu.

"Najveći gubitnici uvedenih carina će biti evropske kompanije koje proizvode čelik i aluminijum, poput nemačkog Tisenkrupa, koji je do sada u SAD godišnje izvozio 400 do 500 hiljada tona čelika".

Foto: Tanjug/AP

Na gubitku će, kako se dodaje, biti i američke industrijske kompanije koje troše mnogo čelika i aluminijuma pri proizvodnji svojih proizvoda, poput "Forda", Katerpilara, koji proizvodi teške mašine kao što su buldožeri, ili Boinga, koji u svoje avione takođe ugrađuje dosta metala.

Cene akcija svih navedenih firmi mogle bi sledećih meseci proći lošije od proseka, ocenjuje se u analizi.

S druge strane, najveći dobitnici uvedenih carina su američki proizvođači čelika i aluminijuma, poput "US Stila" i Alkoe. Njihovi proizvodi će biti jeftiniji od proizvoda stranih kompanija koje su do sada snabdevale SAD s čelikom i aluminijumom, pa će im prihodi i profitabilnost verovatno porasti. Takođe bi moglo doći do nadprosečnog rasta cena njihovih deonica, konstatuje Admiral Markets.

Foto: Tanjug/AP

Analitičari ove brokerske kuće smatraju da ukoliko EU odluči da uvede kontra mere, a Tramp nastavi da uvodi nove carine na uvoz evropskih automobila i sl., postoji mogućnost usporavanja trgovinske razmene na globalnom nivou.

- To bi verovatno uzrokovalo nove političke napetosti i paniku na svetskim finansijskim tržištima. U takvim situacijama dolazi i do reakcije na Forex valutnom tržištu – evro, britanska funta, australijski i kanadski dolar slabe, dok američki dolar, švajcarski franak i japanski jen jačaju. Cena zlata takođe raste kada se pojavljuju loše vesti vezane za ekonomsku situaciju na globalnom nivou - zaključuje se u analizi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA