Plaćamo više od 1.000 smislenih i besmislenih nameta, a za polovinu ne dobijamo ništa

Gotovo svaka opština može da se pohvali nekom specifičnom taksom, koja se naplaćuje samo tu i nigde više

  • 3

Ukoliko želite da pecate, da otvorite šator na javnoj površini, da parkirate karavan na magistralnom putu, sakupljate divlje biljke i životinje ili da koristite simbole Sremskih Karlovaca, moraćete da platite naknadu državi ili lokalnoj samoupravi, a neretko i jednoj i drugoj.

Ističe rok za prijavu imovine za nekoliko dana, a evo ko ne mora da plati porez u ovih 7 slučajeva

Ovi i dodatnih 586 parafiskalnih nameta samo su prvi deo registra koji će, kada bude gotov sadržati neverovatnih 1.037 taksi, naknada i ostalih dažbina, od kojih se bar za polovinu ne dobija ništa zauzvrat, a za svaku petu ne znaju koliko će da plate naredni put.

Najmanji namet iznosi 70 dinara i plaća se za overu izjave za osnivanje političke stranke, dok najveći ide i do 750.000 dinara, a naplaćuje se za proizvodnju eksplozivnih materija.

Parafiskalni nameti najviše pogađaju firme, jer lokalne vlasti imaju odrešene ruke, pa u zavisnosti od toga koliko im novca nedostaje u gradskoj kasi određuju i visine taksi. Da stvar bude gora, gotovo svaka opština može da se pohvali nekom specifičnom taksom, koja se naplaćuje samo tu i nigde više.

Tako se u skoro svakoj opštini naplaćuje taksa za zaštitu životne sredine. Ako uzmemo u obzir ekološko stanje u našoj zemlji, malo ko bi se zbog ove takse pobunio. Ali, lokalne samouprave i ovde su našle način da nas zavrnu, jer novac koji dajemo za čistiju okolinu završava u budžetima opština i koristi se za isplaćivanje plata i ostale tekuće obaveze.

Foto: Pixabay

Ljubitelji pecanja moraju da plate od 1.000 dinara za dnevnu dozvolu, do 10.000 dinara za godišnju dozvolu za ribarenje, zbog čega se mnogima omiljeni odmor u prirodi više ne isplati. Interesantno je da za ovu taksu žene i osobe sa telesnim oštećenjima plaćaju 60 odsto nižu cenu.

Firme plaćaju i naknade za izvađeni rečni nanos, za supstance koje oštećuju ozonski omotač, naknada za stavljanje u promet "supstanci koje izazivaju zabrinutost", kao i za proizvodnju plastičnih kesa. Tako se za proizvodnju 1.000 kesa koje se lakše razgrađuju u prirodi plaća naknada od 1.296 dinara, dok se proizvođači običnih kesa kažnjavaju naknadom od 25.914.dinara.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sakupljači divljih biljnih i životinjskih vrsta moraće da plate opštinama 10 odsto njihove cene, dok se za postavljanje karavan vozila na magistralnim parkirališta plaća 5.090 dinara mesečno.

Ne samo što firme moraju da plate postavljanje reklame od 4.700 do 8.000 dinara po kvadratu, već oni koji žele da im u nazivu kompanije stoji reč "Srbija" moraju za to zadovoljstvo da daju oko pola miliona dinara. Zanimljiva je i naknada za korišćenje simbola Sremskih Karlovaca, koja zbog nedostatka podzakonskih akata nije bliže uređena iako je u procesu izrade Registra, USAID je detaljno obradio 118 zakona, 37 uredbi, 59 pravilnika i 58 odluka.

Daljinac

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA