Nakon sirijske krize i skoka cene barela, neizvesne cene benzina na domaćim pumpama

Zbog manjeg ograničenja proizvodnje zemalja izvoznica nafte članica OPEK-a i Rusije, 10 puta su manje i zalihe, a to se negativno odražava na cenu crnog zlata  koja je viša za pet odsto

  • 2

Tenzije između Amerike i Rusije oko Sirije negativno se odražavaju i na svetsko naftno tržište. Cene sirove nafte su na trogodišnjem maksimumu zbog čega barel "brenta" na londonskoj berzi premašuje 72 dolara.

Skočile cene nafte zbog Trampovog tvita Rusiji: Ovakav rast se ne pamti

Zbog manjeg ograničenja proizvodnje zemalja izvoznica nafte članica OPEK-a i Rusije, 10 puta su manje i zalihe, a to se negativno odražava na cenu crnog zlata  koja je viša za pet odsto.

- Trenutno čak i potražnja za naftom raste po stopi od 1,5 miliona barela dnevno, a politička podrivanja ugrožavaju naftne investicije - navodi ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih.

Printskrin: RTS

Trenuti strah zbog situacije u Siriji dodatno podiže cene nafte.

- Napetosti i vojnobezbednosna dešavanja u regionu istočnog Mediterana može potecijalno da ugrozi rute snabdevanja, odnosno puteve kojima se nafta transportuje ka odredištima ka celom svetu, iz strateški važnog regiona, odnosno regiona u svetu s najbogatijim izvorištima nafte - navodi Aleksandar Zavišić iz kompanije "KapitalRS" za RTS.

Naftne kompanije ovih dana prave nove kalkulacije jer, prognoza za 2018. da će se barel kretati oko 60 dolara, više ne važi, a srpsko tržište zavisi od uvoza nafte.

Printskrin: RTS

- Ukoliko se nastavi rast ovim tempom kakav je poslednjih pet dana, recimo narednih mesec dana može se očekivati i povećanje cena goriva na benzinskim stanicama jer prosto naftne kopanije nemaju mogućnost da ponude gorivo po nižim cenama. Ukoliko zaista dramatično dođe do skoka sirove nafte, veoma je važno koliko svaka zemlja ima zaliha - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Naftne kompanije i države pored postojećih rezervi, prave i dodatne zalihe goriva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран

    13. april 2018 | 22:36

    U srbiji i kada pada cena i kada raste,gorivo poskupljuje

  • Milovan

    14. april 2018 | 07:59

    Vreme ja da autlender leti iz dvorišta. Punto 1.3 mjt je naša realnost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA