≫ 

Mladost i nauka za spas srpskog sela i zadrugarstva

Ministar Milan Krkobabić posetio zadrugu „Profortun“ u mestu Kisač i otkrio: Sa 3 hektara obradivog zemljišta pod voćem može da živi četvoročlana porodica, a investiciju u taj posao moguće je isplatiti u roku od pet godina

  • 1

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća danas je posetio zemljoradničku zadrugu „Profortun“ u mestu Kisač, jednu od onih kojima su krajem prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

- Ovo je pravi primer kako mladost i nauka udruženi daju rezultate, poručio je Krkobabić i dodao: - Budućnost srpskog agrara je u modernim tehnologijama, pažljivom odabiru sorti i uspešnom plasmanu na tržišta, a samo udruženi možemo stići do tog cilja, naveo je ministar i poželeo sreću u radu mladim voćarima ove nove zadruge.

Prof.dr Zoran Keserović ukazao je na činjenicu da je izvoz sadnog materijala perspektiva srpskog voćarstva: - Moramo pratiti dešavanja u regionu i usavršavati se, jer bez znanja nema napretka, rekao je profesor i izrazio veliko zadovoljstvo što vidi mlade ljude udružene u istoj ideji i uspešnoj realizaciji posla.

Direktorka zadruge „Profortun“ Martina Jurik istakla je značaj ove  investicije za 8 mladih zadrugara i 10 njihovih kooperanata. Ona je rekla da svi s entuzijazmom obrađuju svojih 14 hektara pod jabukom, 8 hektara pod trešnjom i 5 hektara pod jagodom i da se za kratko vreme javlja još ljudi iz ovog okruga koji su zainteresovani za bavljenje voćarstvom. Zanimljiv podatak je da sa 3 hektara obradivog zemljišta pod voćem može da živi četvoročlana porodica, a investiciju u taj posao moguće je isplatiti u roku od pet godina.

Zemljoradničkoj zadruzi „Profortun“ u Južnobačkom upravnom okrugu, u kome već uspešno posluje 149 zadruga, dodeljeno je iz ovog programa 5,7 miliona dinara za kupovinu mehanizacije i opreme za voćarstvo (palet boks, voćarska kolica, voćarske platforme, prskalica, atomizer, malčer tarup, lovac mraza).

Ova novoosnovana voćarska zadruga, sa zadrugarima pretežno slovačke nacionalnosti uložila je oko 6 miliona dinara sopstvenih sredstava za obrtna sredstva neophodna za rad i nabavku KNIP sadnica jabuke, a malo manje novca od toga dobila je u okviru prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije (u 2018. godini za podršku zadrugama odvojeno je u Budžetu RS novih 825 miliona dinara). Planirani obim proizvodnje jabuka ove godine je oko 11.000 kilograma, a očekuje se da za dve godine ta proizvodnja naraste i do 156.000 kilograma, dok zadruga planira povraćaj celokupne investicije u neredne četiri godine.

(Telegraf.rs/Foto: Informativna služna MBPRR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA