Srbija povlašćena nacija u trgovini sa Amerikom: Evo šta to znači za naše kompanije

Bescarinski izvoz u SAD primenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda kao i na određene tekstilne proizvode

  • 5

Srbija će od 22. aprila ove godine ponovo moći da bez carine izvozi u SAD oko 5.000 proizvoda i taj povlašćen staus važiće do kraja 2020. godine, saopštila je u ponedeljak Privredna komora Srbije.

Dobra vest iz NBS koja će vam olakšati plaćanje obaveza: Uz kameru na mobilnom telefonu do jeftinijih računa

Prethodni Generalni sistem preferencijala, koji je američki Kongres odobrio Srbiji, istekao je 31. decembra prošle godine, pa su kompanije iz Srbije morale da plaćaju carinu na robu koja je bila na režimu bescarinskg uvoza u SAD, saopšteno je.

Nova odluka Kongresa, kojom se Srbiji obnavlja status povlašćene nacije u trgovini, omogućava retroaktivnost, pa će carinska služba SAD vratiti srpskim izvoznicima carine koje su obračunate na robu između 1. januara i 22. aprila 2018. godine, objašnjava PKS.

Bescarinski izvoz u SAD primenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda kao i na određene tekstilne proizvode.

Načelnik odelenja za poreklo robe Uprave carina Srbije Vladimir Filipović rekao je, kako se navodi, da roba za bescarinski izvoz treba da zadovolji kriterijum porekla.

- Roba namenjena izvozu mora u potpunosti da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 dsto dodate vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije - rekao je Filipović.

Srpska roba, u nekoliko hiljada milijardi dolara vrednom američkom uvozu 2017. godine, učestvovala je sa svega 258 miliona dolara, kaže Filipović.

Tako mali izvoz, prema njegovim rečima, govori da Srbija ne koristi dovoljno prednost trgovinskih olakšica.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    8. maj 2018 | 09:59

    Secam se perioda sezdesetih godina, obori u selima bili su puni tovljenika, drzava je preko zadruga stimulisala proizvodnju. Juhor je u Englesku izvozio na tone cuvenu sunku Ham. Tada u selima oko Jagodine svako domacinstvo je u oborima imalo po 100 tovljenika. Stimulisao se od strane drzave i tov junadi, u Izrael je Juhor izvozio velike kolicine juneceh polutki. Sve je bilo organizovano preko drzavnih zadruga.

  • penzioner

    8. maj 2018 | 09:34

    ja da mogu,vratio bi im sav uranijum nazad.

  • Dag

    8. maj 2018 | 13:59

    A sta cemo ,to,da - izvozimo?... (U mom komsiluku ,je prodavnica "second hand" robe.Pre neku godinu,bilo je sramota u nju uci.Danas ne mozes,u nju, da - udjes.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA