≫ 

Kineska kompanija Hajsens namerava da preuzme sve akcije Gorenja

Uprava Gorenja je saopštila u sredu da je između tri ponude koje su stigle do utorka, 8. maja, izabrala Hajsens koji je dao najvišu ponudu

  • 0

Kineska kompanija Hajsens objavila je danas nameru za preuzimanje svih akcija slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo Gorenje.

Namera o preuzimanju objavljena je u slovenačkim novinama Delo.

Istovremeno, kompanija Gorenje je najavila da će ostaviti tri upražnjena mesta za novog strateškog partnera u Nadzornom odboru koji treba da bude imenovan 12. juna, prenosi slovenačka agencija STA.

Saopšteno je i da neće biti isplate dividendi, s obzirom na to da je raspodeljeni profit na nuli.

Akcije Gorenja su danas pale za skoro dva odsto na 11,05 evra, što je niže u odnosu na 12 evra po akciji koliko je kineska kompanija ponudila za većinski udeo u kompaniji od 50 odsto plus jedna akcija.

Kineska kompanija "Hajsens" kupuje Gorenje

Uprava Gorenja je saopštila u sredu da je između tri ponude koje su stigle do utorka, 8. maja, izabrala Hajsens koji je dao najvišu ponudu.

Postupak izbora strateškog partnera počeo je formalno u februaru ove godine Foto: Gorenje.com

Na osnovu broja postojećih akcija Gorenja krajem marta, Hajsense će, prema računici STA, platiti udeo od 50 odsto plus jedna akcija u slovenačkoj kompaniji više od 146,5 miliona evra.

Prema ponuđenoj ceni od 12 evra, ukupna tržišna kapitalizacija slovenačkog koncerna iznosila bi 293 miliona evra.

Prema nezvaničnim informacijama časopisa Finance, tri kineske firme - Haier, Hefei Meiling i Hisense - dostavile su ponude za preuzimanje. Kako tvrdi Finance, drugu najbolju ponudu dao je Haier, u iznosu od deset evra po akciji.

Postupak izbora strateškog partnera počeo je formalno u februaru ove godine, a konsultant Gorenja, kompanija "Rotšild & Co" je pre toga stupila u kontakt s brojnim međunarodnim kompanijama i ispitala mogućnosti povezivanja Gorenja s nekim od velikih igrača.

Gorenje je lani ostvarilo prihod od 1,31 milijarde evra, što je četiri odsto više nego prethodne godine, dok je neto dobit iznosila 1,2 miliona evra, a za ovu godinu planira povećanje prodaje za deset odsto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA