≫ 

Šta će još da poskupi u Srbiji zbog više cene goriva?

- Čim najave poskupljenje goriva, u roku od nekoliko dana do njega i dođe. Ali zato kada barel pojeftini, oni se vade na to da im trebaju meseci da bi smanjili cenu - objašnjava profesor Savić

  • 20

Poskupljenje goriva do koga je nedavno došlo, najverovatnije neće osetiti samo vozači, pogotovo ako se obistine najave naftnih kompanija, pa litar bezolovnog benzina poraste na 160, a evrodizela na 170 dinara. Naravno, "poslednja" je na trgovcima da li će trošak za skuplji dizel da preliju na povećanje cena hrane i prevoza, ali im cena barela koja je tokom ove godine skočila sa 45,9 na 79,6 dolara nikako ne olakšava da naprave kompromis u korist potrošača.

Dizel od Nove godine poskupeo za četiri dinara: Koliko još može da raste cena goriva?

Prema rečima profesora na Fakultetu za ekonomiju i finansije Gorana Radosavljevića, gotovo je izvesno da, ako se nastavi trend poskupljenja, da u avgustu možemo očekivati više cene struje, osnovnih životnih namirnica i prevoza.

Poskupljenje goriva utiče i na poskupljenje hrane Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Trgovci su ti koji će da variraju da li će zbog troškova za dizel da povećaju cene hrane, a to takođe može da utiče na rast inflacije, ali i građevinsku industriju. Porašće cena transporta, a to onda manje-više utiče na troškove u svim granama proizvodnje, najviše prehrambenu i građevinsku - upozorava Radosavljević.

Ovom u prilog ide i to što smo, kako smatra profesor sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić "zemlja tržišne privrede" što praktično znači da je kod naših naftaša "cena elastična na gore, ali ne i na dole".

- Čim najave poskupljenje goriva, u roku od nekoliko dana do njega i dođe. Ali zato kada barel pojeftini, oni se vade na to da im trebaju meseci da bi smanjili cenu. Ovog puta nemaju izgovor za poskupljenje jer je dolar nikad slabiji, a pošto se nafta kupuje u dolarima, to bi trebalo da potire jedno drugo - objašnjava Savić i dodaje da, bez obzira na dosadašnje poskupljenje nafte, ne vidi da će se to odraziti na ostale cene.

Dobra ponuda voća i povrća sačuvala bi cene hrane Foto: Telegraf

- Ako bude dobre ponude voća i povrća, neće poskupeti hrana. Međutim, kartelsko ponašanje u naftnoj industriji, odnosno dogovaranje najvećih proizvođača može da dovede do daljeg rasta cena naftnih derivata. Sve je stvar procene - smatra profesor Savić.

Zakon o akcizama omogućava Vladi da umanji vrednost akciza do 20 odsto kada dođe do poremećaja na tržištu, ali je reakcija izostala iako je u odnosu na početak godine, litar benzina viši za 6, a dizela za preko 8 dinara.

- Država sada može da reaguje tako što će da smanji neke akcize, pogotovo što imamo suficit u budžetu. Kao drugo rešenje, može da poveća plate i penzije, mada sam lično pre za poreske olakšice kad god za to ima prostora - poručuje Radosavljević.

VIDEO Graniče se sa ludilom, Indijci slupali auto pa pozirali pored olupine:

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N N

    23. maj 2018 | 13:05

    Dok u svetu cena goriva pada kod nas konstantno raste da bi na racun istog poskupeli i sve ostalo. Imamo najvece cene goriva u regionu u licne dohodke medju najmanjim na planeti, ppstaje pitanje dana dokle ce sve ovo moci da traje.

  • Rr

    23. maj 2018 | 13:36

    Pre godinu dana dolar je bio 114 a sad 99 i jel su snizene cene goriva? Nisu naravno. Drzava uzima skoro 90 din po litru dizela, a 70 ode na nabavku, transport, preradu, na zaposlene... Jel to normalno da drzava toliko uzima?

  • Alex

    23. maj 2018 | 13:05

    Moramo se suprostaviti štrajkom pa nek smanje akcize. Kada može u RS i Makedoniji zašto ne bi i kod nas moglo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA