Pokvario vam se televizor i hoćete da ga bacite u kontejner? Kada vidite šta to da radi našoj okolini, razmislićete dva puta

Kako opasne materije ne bi zagadile životnu sredinu, najbolji način da se "otarasimo" televizora je da se obratimo reciklažnom centru

  • 3

Velike televizorske kutije zamenili su tanki ekrani, pa se u svakom domaćinstvu, pre ili kasnije, nađe bar jedan stari televizor za kantu za đubre. Ali televizor nije za bacanje u kontejner, šumu, reku, pored puta, niti da se skladišti u podrumu, jer ozbiljno zagađuje životnu sredinu. 

Tokom prošle godine reciklirano je između 8.000 i 9.000 tona televizora i monitora, što je samo zrnce u gomili elektronskog opada koji zvršava na deponijama zagađujući našu životnu sredinu.

Unosan posao svima pred nosom: Dobra zarada krije se iza sakupljanja papira, plastike, stakla i ostalog otpada

U Udruženju reciklera Srbije objašnjavaju da je prosečan telvizor stare generacije sastavljen od lima, aluminijuma, kablova, plastike, štampane ploče, stakla, olovnog stakla, kondenzatora, drveta, elektronskih topova, bakra i fluorescentnog praha.

Televizori koji završavaju na deponiji zagađuju životnu sredinu, Foto: Telegraf

- Opasan otpad iz televizora je fluorescentrni prah, olovno staklo, kondenzatori i elektronski topovi. Po zdravlje ljudi najštetniji je fluorescentni prah. Ukoliko se neadekvatno rukuje otpadnim televizorima i monitorima, odnosno dođe do razbijanja katodne cevi, fluorescentni prah je dosta lagan i razleti se svuda po vazduhu. Fluo prah sadrži mnoštvo kancerogenih materija. Jedan od njih je šestovalentni hrom - objašnjavaju u Udruženju.

Kako ove opasne materije ne bi zagadile životnu sredinu, najbolji način da se "otarasimo" starog televizora je da se obratimo najbližem reciklažnom centru koji će preuzeti stari uređaj.

- Olovno staklo, kondenzatori i elektronski topovi izvoze se u zemlje EU, najčešće u Nemačku. Fluorescentni prah se predaje operateru na tretman u našoj zemlji. Staklo se predaje cementari koja ga umešava sa kamenom u proizvodnji cementa. Drvo se predaje cementarama kao energent. Plastika i štampane ploče se izvoze. Lim i obojeni metali imaju tržišnu vrednost - kažu u ovom Udruženju.

(G.A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajka Bg

    4. jun 2018 | 15:02

    Niko u SRbiji ne razmislja na pravi nacin ! Pre mesec dana videla coveka koji baca televizor u kontejner,i to u Bg naselju Mirijevo! Sve je to neka gospoda ,a osnovno nece da shvate !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA