≫ 

Eksploatacija dece u Srbiji, 2018. godina: Više od polovine mališana u selima rade poslove za odrasle, u prašini, na vrućini i sa opasnim alatima

Ove oblike dečjeg rada karakterišu rizici poput rada u prašini, na vrućini, nošenja velikog tereta i rada sa opasnim alatima

  • 58

Više od polovine dece iz ruralnih područja Srbije, uzrasta od pet do 17 godina, bilo je tokom prošle godine angažovano u različitim oblicima rada, pokazuje istraživanje SeConS grupe za razvojnu inicijativu.

- Ekonomski aktivno u sezoni poljoprivrednih radova bilo je 51,2 odsto dece navedenog uzrasta, a među njima je polovina obavljala one oblike aktivnosti koji spadaju u zloupotrebu dečjeg rada, bilo zbog toga što se obavljaju u dužem periodu nego što je to dopušteno za dati uzrast dece, ili zato što je reč o poslovima koji su opasni za zdravlje i razvoj dece - kažu u SeConS-u.

Ove oblike dečjeg rada karakterišu rizici poput rada u prašini, na vrućini, nošenja velikog tereta i rada sa opasnim alatima ili teškim mašinama, kao i da rade u povećanoj buci ili da su izloženi hemikalijama.

Uredba o opasnom radu za decu stiže u Srbiju: Kazne ozbiljno visoke, idu i do MILION I PO DINARA

Nasuprot pretpostavkama da je dečji rad na selu prisutniji u siromašnim domaćinstvima, gde je poljoprivreda važna za opstanak, brza procena je pokazala da se dečji rad zapravo više koristi u domaćinstvima koja proizvode za tržište, kompenzujući tako nedostatak radne snage.

Deca najčešće rade u poljoprivredi, Foto: pixabay.com

Prisustvo dečjeg rada ustanovljeno je i van porodičnih gazdinstava, u kompanijama koje angažuju dečju radnu snagu za poljoprivredne radove. Istraživanje rađeno za potrebe brze procene je, takođe, pokazalo jasnu izraženost rodnih obrazaca rada, gde je učešće dečaka veće u ekonomskim aktivnostima, a devojčica u kućnim poslovima.

Samim tim, dečaci su više izloženi rizicima koje nosi rad u poljoprivredi, ali su devojčice sklonjene iz aktivnosti koje u krajnjoj instanci generišu dohodak i na taj način uskraćene za jednu dimenziju radne socijalizacije.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada, u svetu je trenutno ekonomski aktivno 218 miliona dece uzrasta od 5 do 17 godina. Skoro 70 odsto dece učestvuje u onome što predstavlja zloupotrebu dečjeg rada, i to 64 miliona devojčica i 88 miliona dečaka, dok ostali učestvuju u prihvatljivim oblicima rada.

VIDEO Ceca na posebnom tretmanu, masiraju je deca:

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    12. jun 2018 | 12:39

    Dok Evropljani uče decu da od malih nogu budu vredni i korisni i to nazivaju drustveno korisni rad kod nas to nazivaju izrabljivanjem. Decu organozovano treba slati u maline,visnje,tresnje ..zbog toga sto to ne radimo dobili smo omladinu nesposobnu za zivot

  • Seljak

    12. jun 2018 | 12:35

    Nisam za eksplatciju dece ,a i nisam da deca nemaju obavezu nikakvu . Gde ste videli decu sa sla da prave probleme kradu,deogiraju se imaju krivu kičmu itd.Molim vas povedi te mlo računa o gradakoj deci ...

  • Sarkazam???

    12. jun 2018 | 13:05

    Znaci mene je moj tata eksploatisao kad sam mu pomagao da sece zivicu, kosi travu, sredjuje po dvoristu. Eee da sam znao ovo kao mali odmah bi mu rekao... Cale ne mozes to da mi radis jer po evropskom statutu ja imam neka osnovna ljudska prava, a to je da imam novi ajfon, ajped, ajpod, pc, da blejim sa ekipom napolju dokle ja hocu, a ako mi nesto od toga zabranis zvacu socijalno da me vode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA