≫ 

Vučić na otvaranju Transanadolijskog gasovoda: Čestitao Erdoganu na projektu (FOTO)

TANAP-om će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i naša zemlja u budućnosti mogla imati koristi od ovog gasovoda i priključiti se na jedan njegov deo

  • 0

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas je u Eskišehiru dočekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na svečanosti otvaranja Transanadolijskog gasovoda (TANAP).

Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine: Vučić se zahvalio Porošenku na podršci oko Kosova (FOTO)

Vučić u Eskišehiru boravi na specijalni poziv turskog lidera, sa kojim je popričao kratko po dolasku, a na svečanoj bini stajao je pored Erdogana, zajedno sa predsednicima Ukrajine i Azerbejdžana, Petrom Porošenkom i Ilhamom Alijevim.

- Moje prisustvo danas ovde predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspešnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose kako napretku naše dve zemlje, tako i regiona Zapadnog Balkana - rekao je predsednik Srbije u obraćanju.

Izgradnja TANAP-a je, istakao je, veoma važna iz dva razloga: prvo, zato što daje nadu da region Jugositočne Evrope neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti.

Foto: Tanjug

Drugo, rekao je, zato sto će ovaj projekat poboljšati energetsku povezanost ovog dela Evrope, a samim tim će imati i uticaj na poboljšanje investicione klime i, uveren je, dolazak novih investitora u zemlje regiona.

- Srbija želi da vidi region koji je povezan infrastrukturnim projektima, ali istovremeno povezuje zemlje regiona sa drugim zemljama - rekao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je na svečanosti danas na poziv predsednika Erdogana, kojem je, kao i Alijevu, čestitao na tom projektu.

- Divimo se načinu na koji je predsednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdžanom, već i sa Srbijom - istakao je Vučić, obraćajući se turskom kolegi.

Foto: Tanjug

Alijev je rekao da se danas "ispisuje nova stranica u istoriji 21. veka".

Vučić je uoči odlaska u Tursku ranije danas rekao da je za našu zemlju važno da stalno unapređuje odnose sa Turskom.

- Za nas je ovo, pre svega, od velikog bilateralnog značaja, čast je za nas da budemo pozvani, iako ne mislim da u TANAP-u će biti mnogo gasa za Srbiju, ali će biti za Italiju, Albaniju i druge zemlje - rekao je Vučić.

- Hoću da imamo najbolje odnose sa Turskom - poručio je Vučić i naglasio da je važno da pokažemo stalni napredak odnosa Srbije i Turske.

Foto: Tanjug

TANAP-om će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i naša zemlja u budućnosti mogla imati koristi od ovog gasovoda i priključiti se na jedan njegov deo.

Gasovod TANAP, vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Pogledajte i VIDEO: Erdoganov svečani doček za Vučića u Ankari

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA