≫ 

Zakon o umanjenju penzija biće ukinut do kraja godine: Dogovoren i novi aranžman sa MMF-om

Reč je o aranžmanu poznatijem kao "čuvarkuća"

  • 28

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija ispunila sve uslove kako bi već u julu potpisala novi aranžman sa MMF, koji će trajati do januara 2021.

Srpska privreda da se zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama: Premijerka u poseti NTP-u (FOTO)

Reč je o aranžmanu poznatijem kao "čuvarkuća", koji podrazumeva savetodavnu ulogu MMF, a ne finansijsku pomoć.

Navodeći da su vođeni teški, ali konstruktivni pregovori sa misijom MMF, Mali je rekao da poslednji podaci govore da u prva tri meseca ove godine, Srbija beleži rast privrede od 4,6 odsto.

To je, kako je konstatovao, ogroman rast koji nas svrstava u top tri ekonomije u Evropi kada je reč o stopama privrednog rasta.

- Do kraja godine naš rast će biti 3,5, 3,6, 3,7 odsto, što su već visoke stope rasta - istakao je Mali.

Siniša Mali - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Mali je izjavio i da će Zakon o penzijama biti potpuno, a ne fazno, ukinut do kraja godine.

- Bila je ideja da idemo fazno, ali mi imamo dovoljno fiskalnog prostora da to upotpunosti uradimo ove godine - izjavio je Mali na konferenciji za novinare.

Mali je dodao da je dogovoreno da će biti povećane penzije za sve one penzionere koji nisu bili obuhvaćeni ovim Zakonom.

Ministar finansija je rekao i da će doći do povećanja plata u javnom sektoru.

- Koliko će iznositi povećenje zarada zaposlenih u javnom sektoru znaće se u septembru - rekao je Mali na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom dogovora o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om.

VLADA IPAK RAZMIŠLJA O SMANJENJU AKCIZA

Vlada Srbije razmišlja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se našlo najbolje rešenje za građane, a ne zbog toga da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica, izjavio je Mali.

Na konferenciji za novinare sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, upitan o tome da li postoji prostor da se smanje akcize na gorivo, Mali odgovara da se ne može svaka mera posmatrati izolovano, te da i MMF smatra da akcize i njihovo eventualno smanjenje ne doprinose rastu.

- O tome možemo da diskutujemo. Ono što u ovom trenutku radimo kao Vlada je da ipak razmišljamo i o tome i da intenzivno radimo sa predsednicom Vlade da nađemo najbolju meru ako je potrebno da izađemo građanima u susret i po tom pitanju -  izjavio je Mali.

On je podsetio na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom protesta koji nekoliko dana traju u Srbiji zbog cene goriva, te da ni Vlada neće da odgovara na proteste i zahteve sa ulice.

Ruf i Mali - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Odgovarajući na isto pitanje, šef misije MMF Džejms Ruf je rekao da smanjenje akciza nije prioritet, te objasnio da su PDV i akcize relativno bolje rešenje iz perspektive rasta, i da je fokus MMF-a više na smanjenju poreza na rad i povećanju podsticaja za investicije kroz smanjenje poreza na dobit, a sve u cilju ubrzanja rasta.

- Uvek u centru pažnje MMF-a je zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici, koji su pod udarom povećanja cena. Mi uvek mislimo da je to pitanje bolje rešavati kroz dobro targetirani sistem socijalnih beneficija - izjavio je Ruf.

Ruf je rekao i da je činjenica da je benzin poskupeo zbog povećanja cene nafte na svetskom tržištu, a ne zbog povećanja akciza.

- Cene nafte rastu i padaju kao i druge cene - izjavio je Ruf.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA