Banke su ipak pobedile: Vrhovni sud im dozvolio naplatu troškova obrade kredita

Banka ima pravo na naplatu troškova i naknadu bankarskih usluga, pa odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništavna

  • 3

O tome da li banke imaju pravo da naplaćuju troškove za obradu kredita raspredalo se mesecima, ali najnoviji usvojeni pravni stav Vrhovnog kasacionog suda pokazuje da je stavljena tačka na ovo pitanje, u korist banaka. Kako su nas obavestili iz Udruženja banaka Srbije, Vrhovni kasacioni sud, na sednici Građanskog odeljenja održanoj 22. maja 2018. godine, usvojio je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita.

Nema više skrivenih troškova: Od sada ćemo tačno znati šta nam naplaćuju banke i koliko nas to košta

Pravni stav VKS stoji objavljen na sajtu samog Vrhovnog kasacionog suda, ali i na sajtu Udruženja banaka Srbije i glasi:

"Banka ima pravo na naplatu troškova i naknadu bankarskih usluga, pa odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove

kredita nije ništavna ukoliko je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita.

Troškovi obrade kredita i puštanja kredita u tečaj, kao i drugi troškovi koje banka obračunava korisniku prilikom odobravanja kredita ili koji su poznati na dan

obračuna i koje banka obračunava korisniku u toku realizacije ugovora o kreditu, mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

(Pravni stav usvojen na sednici Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog sud održanoj 22.05.2018. godine)".

Veoma je važno da kad s bankom ugovarate kredit, obratite pažnju na sve stavke ugovora, kako biste izbegli neprijatnosti i eventualno isti potražili u banci koja ne naplaćuje ove troškove.

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORAN

    15. jun 2018 | 23:36

    Procitajte ponovo stav. Troskovi moraju da budu jasno definisani sto znaci da treba da se zna koji su to konkretno troskovi i treba da budu u okviru kredita. To ne menja nista u odnosu na sadasnju situaciju. I ranije su troskovi bili moguci ali ako su konkretno odredjeni i ako su iskazani u okviru kamate. Problem je sto nije dozvoljeno da budu i u kamati i naplaceni pri zakljucenju ugovora. To je gospodo prevara i iznuda od koje neko stiti kriminalce u bankama. Ovo sto je napisao Vks vec je objavila NBS pa nije jasno u cemu se menja situacija. Ranije su pausalno otimali novac nezakonito a da su troskove vec uracunali u kamatu. Da imamo tuzilastvo bilo bi tu ozbiljnih krivicnih optuzenha direktora i menadzmenta.

  • Pravnik

    17. jun 2018 | 01:45

    Ovaj stav moze da se tumaci drugacike nego kao ovde u vestima da su Banke pobedile,sto se tice obrade. Banke,nemaju nacina da opravdaju ovu stavku, zato sto ni jedan kredit ne sadrzi tacno,takstativno sta se podrazumeva pod troskovima obrade kredita u trenutku kad su klinenti potpisivali kredit niti im je bilo koje lice koje radi u Banci to nacodilo i objasnjavalo. Zato sto ni oni ne znaju sta tu spada. Tako da su gradjani pobedili a ne banke! Pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA