≫ 

Zbog visokih cena, obične stvari postaju luksuz: Šta je sve poskupelo u poslednja dva meseca?

Spisak poskupljenja nije mali

  • 8

Ko nije obratio pažnju ili pročitao negde, a primetio je da do sledeće plate teže "zadržava" novac, krajnje je vreme da sazna koje mu to stavke prave problem. Prvo, svako ko u ishrani ima meso i kupuje ga bar nekoliko puta nedeljno, za njega sada izdvaja 30 dinara više po kilogramu, pa što više članova porodice, veći i trošak. Tako je i s ostalim namirnicama i gaziranim pićima. Osim ishrane, poskupeo je i međugradski prevoz zbog čega će se mnogi zamisliti pre nego što krenu na put. A zbog cena goriva i bilo gde drugde, kolima.

Da li ste primetili da je meso poskupelo?

Do najnovijeg poskupljenja došlo je kod mesa, koje je u prodavnicama poskupelo i d0 15 odsto, a zbog loših vremenskih uslova i katastrofalne štete koju je nevreme nanelo širom Srbije, prodavci kažu da bi cene mogle još da rastu.

Odluku o povećanju doneli su proizvođači mesa, samo što je junetina poskupela zbog većeg izvoza, dok je svinjetina poskupela zbog nestašica svinja na domaćem tržištu.

Cena svinjskog mesa u maloprodaji je povećana za 30-ak dinara i zbog toga što je u Srbiji u poslednje vreme povećana potrošnja svinjetine zbog rasta standarda, a Srbija nema dovoljno tovljenika za toliku tražnju.

Stručnjaci inače upozoravaju da je srpski stočni fond već odavno opao i da to predstavlja stalni rizik za stabilnost na tržištu.

Cena svinjskog mesa u maloprodaji je povećana za 30-ak dinara Foto: pixabay.com

Maloprodajne cene u maju su u odnosu na april bile veće za 0,6 odsto, dok su u odnosu na maj prošle godine povećane 2,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statiustiku. U maju u odnosu na april, posle transporta (za 1,4 odsto), najviše je poskupela hrana i bezalkoholna pića (1,2 odsto), zdravstvo i retsorani i hoteli za po 0,5 odsto, odeća i obuća 0,3 odsto...

GORIVO

Gorivo je kategorija čija se vrednost menja bar jednom nedeljno, te je teško utvrditi koliko je poskupljenja bilo od početka godine, ali početkom maja je na skoro svim benzinskim pumpama u Srbiji gorivo poskupelo od jednog do sedam dinara po litru. Ovo poskupljenje bilo je posledica usklađivanja sa rastom cena na svetskom tržištu jer je barel premašio 70 dolara.

To je drugo veće poskupljenje od sredine marta do koga je došlo zbog povećanja akciza koje je uvela država od dva dinara po litru benzina i dizela, i tada je evrodizel prodavan na većini pumpi po 157,50 dinara. Benzin od 95 oktana prodavan je i po 148,50 dinara.

Danas je na većini pumpi gorivo jeftinije za dinar do dinar i po u odnosu na prethodnu nedelju Foto-ilustracija: pixabay.com

S prvim danima juna, većina pumpi je poskupela naftne derivate za dva dinara po litru. Benzin od 95 oktana dostigao je cenu od 153,9 dinara po litru, evrodizel 163 dinara, a ekstra evrodizel 168,4 dinara. Samo u poslednjih mesec dana cena benzina porasla je za 4,8 odsto, dok je dizel poskupeo 6,2 odsto.

Zbog cena goriva, građani su na ulicama gradova u Srbiji organizovali proteste.

- Od zarada na pumpama, 40 odsto ide kompanijama, a čak 5o odsto su državna zahvatanja. Osim toga, od Nove godine, dizel je poskupeo 11 dinara, ali je, sva ta zarada otišla na Bliski Istok gde je skuplje plaćano za naftu - objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, prem ačijim podacima, je od 16. maja do 13. juna Evro premijum BMB 95 poskupeo za 2,9 odsto i Evrodizel za 2,8 odsto.

Ipak, danas je na većini pumpi gorivo jeftinije za dinar do dinar i po u odnosu na prethodnu nedelju, pa se uskoro može očekivati prekid uzlaznog negativnog trenda.

Oni koji dvadesetak dana u mesecu provedu putujući, potrošiće 600 dinara više Foto: Printskrin/Google maps;

PREVOZ

Nakon višegodišnje stagnacije cena karata početkom juna došlo je i do poskupljenja prevoza međumesnim autobusima. Karta u jednom smeru na relaciji Pančevo-Beograd sa 120 porasla je na 150 dinara, a povratna sa 210 na 240. Za one koji dvadesetak dana u mesecu provedu putujući, potrošiće 600 dinara više.

ČARTER LETOVI

Foto: Tanjug/ER Srbija

Turiste koji ovog leta planiraju da lete čarter letovima aviokompanije Air Serbia čeka neprijatno iznenađenje, jer od 30. maja pored cene karte koju su platili i koja je oglašena u aranžmanu, plaćaju i dodatnih deset evra po osobi za takozvanu YQ taksu.

Kao da jedna taksa nije bila dovoljna, pa je Er Srbija odlučila da uvede još jednu, samo tri dana kasnije. Naime, od 2. juna domaća avio-kompanija na Aerodromu Nikola Tesla naplaćuje usluge aerodromske prijave na let za karte kupljene posle 22. aprila 2017 i to 30 evra.

VIDEO Ovakvo prevozno sredstvo se još nije pojavilo na Gazeli:

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boza zemunac

    19. jun 2018 | 21:12

    Ma, važno da smo mi lideri u regionu.

  • Imenjak

    19. jun 2018 | 21:08

    Ma hajde sad ovo ono pa mi zivimo extra traze vece plate pa ni ove ne mozemo potrositi sve i pretekne

  • Ja

    19. jun 2018 | 21:15

    Hleb je najeftiniji u regionu, pa ti vidi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA