Kada nam pukne sijalica bacamo je u kantu za đubre, a evo zašto je to velika greška

Otpad iz sijalica opasan je po zdravlje ljudi

  • 4

U Srbiji se godišnje reciklira 100 tona sijalica, što je oko 10 odsto ukupne količine koja svake godine uđe u našu zemlju.

U Udruženju reciklera Srbije objašnjavaju da firme i građani obično bacaju sijalice u kantu i upozoravaju da bi trebalo da znamo da ako se sijalice polome ili nepropisno odlažu mogu uzrokovati zagađenje životne sredine i ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.

Od sportskih terena do auto-delova: Iznenadićete se šta se sve proizvodi od recikliranih guma

Na koje sve materije se razlažu sijalice?

Izdvajaju se opasne praškaste materije i gasne materije, a potom i plastika, ferozni, obojeni metali i čisto staklo.

Sijalice su opasan otpad, Foto: Udruženje reciklera Srbije

Koje opasne materije sadrže sijalice?

Opasni otpad iz sijalica su većinom praškaste materije, uglavnom na bazi fosfora kao i živina isparenja. Ako se sa sijalicama neodgovorno postupa, odnosno ako se ne predaju ovlašćenoj firmi, već bacaju u komunalne kontejnere ili lome i bacaju na deponije, kao što je to u Srbiji danas većinom slučaj, mogu lako da kontaminiraju zemlju i vodu i da nanesu teške posledice po životnu sredinu, po zdravlje i život ljudi.

 

Šta bi trebalo da se radi sa sijalicama?

Opasan otpad od sijalica se pakuje i skladišti u posebnim magacinima opasnog otpada, a zatim se transportuje u specijalizovana postrojenja u zemlje Evropske unije gde se vrši njegovo konačno uništenje.

Sijalice ne bi trebalo bacati u kontejner, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

 

Šta se radi sa preostalim delovima?

Preostali materijali prosleđuju se ovlašćenim firmama na dalji tretman, a plastika se uglavnom izvozi u inostranstvo. Šteta je što za dobijeno staklo velike čistoće i u našoj staklarskoj ili laboratorijskoj industriji nema potražnje i, nažalost, mora da se preda ovlašćenim deponijama.

 

Veliki potencijali za reciklažu sijalica

Iako jedino mesto za reciklažu sijalica u Srbiji, postrojenje za reciklažu u Pančevu koristi mali deo svojih kapaciteta prerade. Da bi se prikupilo veći broj sijalica, potreban je veći broj sakupljača i posebnih kontejnera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zora

    20. jun 2018 | 09:48

    Sijalice se skupljaju isto kao i baterije i odnose u velike markete gde se ostavljaju u kante.Tako je bar u FR.

  • Vladeta

    25. jun 2018 | 17:23

    Ja kao pojedinac sam tu nemoćan. Skupljaj ovaj otpad, skupljaj onaj, stvari se gomilaju nemaš ih gde. Niko ne preuzima u blizini ili uopšte. Sakupio sam 5 velikih džakova staklene ambalaže, jedva našao ko otkupljuje, vozio 24km da to predam i dobio za to 100 din. E zato sad sve bacam u kontejner, pa kad i ako nekome bude trebalo znaće gde je - na deponiji. Deponija je rudnik panek vade šta im treba.

  • seljak

    29. jun 2018 | 20:13

    A sto ne bi malo i proizvodjace na nesto obavezali. neka otkupljuju neka vrse zamenu staro za novo, neka daju popust za vracanje i sl.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA