Imaš dijabetes - nema kredita: Zbog ovih oboljenja banka vam neće dati pozajmicu

U osiguravajućim kućama ne kriju da od zdravstvenog stanja zavisi koliko će korisnik kredita plaćati premiju životnog osiguranja

  • 26

Ukoliko ste oboleli od kancera, imate ozbiljne srčane probleme, cirozu jetre ili HIV, šanse da dobijete kredit od banke ravne su nuli, dok će oni sa blažim oboljenjima pozajmicu dobiti samo ukoliko izdvoje višestruko više novca za životno osiguranje.

U to se uverila i Beograđanka Tanja Ivić koja je, uprkos dobrim primanjima, zbog dijabetesa skoro ostala bez stambenog kredita.

- Već dugo bolujem od dijabetesa tipa 1, ali ga isto toliko dugo držim pod kontrolom. Da je to veliki problem shvatila sam tek kada je nekoliko osiguravajućih kuća odbilo da mi da polisu životnog osiguranja neophodnu da bi mi banka odobrila kredit - objašnjava ona.

Cela porodica 10 dana na letovanje za 1.000 evra - mit ili realnost?

Kada je napokon uspela da nađe osiguravajuću kuću koja je spremna da joj "izađe u susret", morala je da se obaveže da će umesto 50 evra, godišnju polisu plaćati skoro šest puta više.

U osiguravajućim kućama ne kriju da od zdravstvenog stanja zavisi koliko će korisnik kredita plaćati premiju životnog osiguranja.

- Ukoliko osoba ima neku od bolesti srca i kardiovaskularnog i nervnog sistema, maligne bolesti, endokrinološka oboljenja i bolesti imunog sistema, ona ne može da sklopi ugovor o osiguranju života koji je neophodan za stambeni kredit - kažu u jednoj osiguravajućoj kući.

Premija se može uvećati čak i duplo ako klijent ima povišeni krvni pritisak, lakša oboljenja štitne žlezde, problem sa prostatom ili manji invaliditet, a broj specijalističkih pregleda koje će klijent morati da obavi zavisi od njegove starosti, ali i iznosa kredita. Tako oni slabijeg zdravlja, pored redovnih pregleda, moraju da računaju na ultrazvuk stomaka, srca, RTG srca i pluća, ergometriju...

- Dobrodošli u kapitalizam - kaže Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica.

Iako smatra da ova praksa banaka nije uvek najpravednija, razume potrebu banaka i osiguravajućih kuća da ne budu na gubitku.

- Moto kapitalizma je - prodaću svakome ko ima da plati. Banka traženjem životnog osiguranja proverava da li će klijent moći da plati - kaže Uzelac.

Premija osiguranja je veća ukoliko je veća i šansa da se desi nešto što će umanjiti šanse ljudi da vrate kredit, pa će veću sumu plaćati i svi oni koji se bave zanimanjima koje osiguravajuće kuće procene kao rizične.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zelenasi

    24. jun 2018 | 15:37

    A kako se banke osiguravaju od ubistava po ulicama, saobracajnim nesrećama, samoubistvima sa mostova ili zgrada?

  • Stara dobra vremena

    24. jun 2018 | 18:36

    Vratiti stare domaće banke u Srbiju, a ove nek idu odakle su i dosle daleko im lepa kuca, otvarati racune u domaćoj ban i - Posti i da vidis kako ce po ulici moliti i vuci za rukav da kod njih otvoris racun i prenese primanja a onda im reci Njet!

  • Sudija

    24. jun 2018 | 19:02

    Kakvo je to izivljavanje nad ljudima kao da stan ne predstavlja nikakvu garanciju da banka ne moze biti ostecena ako kupac stana isti ne otplati. Na Zapadu to nije slucaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA