≫ 

Malinari odustali od protesta, zadovoljni razgovorima

Nismo tražili cenu, tražili smo samo da se reguliše tržište na nivou cele Srbije, da se taj kartel izvoznika razbije, kažu malinari

  • 3

Na sastanku malinara sa potpredsednikom vlade Rasimom Ljajićem i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem učinjen je pomak kada je reč o zahtevima za klasifikaciju maline, poručili su malinari nakon sastanka.

Predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović rekao je novinarima posle sastanka da je Vlada dala čvrste garancije da će od danas da počne kontrolisanje samog klasiranja maline na teritoriji cele Srbije što je, navodi, najveći problem poljoprivrednim proizvođačima.

Obustavljen otkup maline u ivanjičkom kraju, poljoprivrednici zabrinuti

- Učinjen je veliki pomak. Protest najavljen za sutra odlaže se do daljeg. U utorak će biti novi sastanak - kaže Radović.

Naveo je da je Vlada odlučila da stane iza poljoprovrednih proizvođača, te da je na sastanku sa ministrima Ljajićem i Nedimovićem prihvaćen zahtev koji se odnosio na kontrolu klasifikacije maline.

Objasnio je da poljoprivredni proizvođači smatraju da se klasifikacija obavlja nestručno i to na štetu malinara koji su na gubitku jer se malina svrstava u drugu i treću klasu.

Malinari su pred ministra postavili brojne zahteve, Foto: pixabay.com

- Najbitnije nam je sada da se izvrši kontrola klasiranja, da se uvede normalizacija na tržištu i da ne prestane otkup. Novi sastanak zakazan je za utorak, videćemo šta će se uraditi. Mislim da je Vlada zauzela stav da će pomoći - kaže Radović.

Naveo je da je otkup maline negde bio zaustavljen, ali da je nakon intervencije nadležnih normalizovan.

- Nijednog momenta nismo tražili cenu, ni od Vlade, ni od bilo koga, tražili smo samo da se reguliše tržište na nivou cele Srbije, da se taj kartel izvoznika razbije. Vlada pokušava svim merama preko institucija, mislim da to ide dobrim putem - naveo je Radović.

Na sastanku je bilo, kaže, i mnogo drugih zahteva Asocijacije i većina, njih 99 odsto je prihvaćeno, među kojima je i zahtev da se smanje troškovi zbog elementarnih nepogoda, na rizičnim područjima pogođenim gradom koji uništava ne samo maline nego i druge kulture.

- Vlada će doneti zaključak da sa 40 odsto ide na 60 odsto osiguranja i povraćaja novca - rekao je Radović.

VIDEO: UŽIČKA ANAKONDA - Ogromna zmija u malinama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gale

    22. jun 2018 | 12:40

    Izvinjavam se gospodi malinarima. Dali znaju koliko kosta 1kg psenice. Jel neko njih tera da uzgajaju malinu? Svaki drugi radi i u drzavnom preduzecu gde naravno dodje da se odmori. Hvale se koliko para uzmu za maline. Toliko covek koji radi u fabrici a nema ni trunke zemlje zaradi za 3godine. More dosta vise sa tim malinarima. Daj da se posteno plati psenica i kukuruz. To nas hrani. Znate li da je 100 kg psenice 10l goriva. Primer sam samo dao. A oni hoce 150 po kilu. I one sto prosipaju po ulici sve ih treba naterati da to i pokupe. Toliko....

  • Zemunac

    21. jun 2018 | 18:30

    Bravo za zapadnu Srbiju...samo napred proizvodjaci!

  • 🙊

    21. jun 2018 | 18:00

    Ko je ovde lud ???? Jedni prosipaju maline a drugi zadovoljni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA