Plaćanja mobilnim telefonom zauvek menjaju bankarstvo: Banke u Srbiji se plaše nebankarskih rivala (FOTO)

Revidirana direktiva o platnim uslugama (PSD2) omogućava trećim licima da pružaju finansijske usluge, bilo da su u pitanju fintek kompanije ili giganti kao što je Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon

  • 1

Banke u Srbiji su skeptične u pogledu otvaranja svojih platnih kanala nebankarskim kompanijama da ih koriste za pružanje usluga plaćanja klijentima, što predviđa nova evropska regulativa - Revidirana direktiva o platnim uslugama (PSD2) koja treba da bude u potpunosti implementirana krajem 2019.

Ako vam ukradu platnu karticu, menjaju se pravila: Ovo su sve novine u bankarskom sistemu

- Polovina bankara u Srbiji smatra da njihove digitalne usluge (kanali plaćanja) nisu dovoljno dobre i da neće moći da izdrže konkurenciju u narednim godinama, zbog čega je potrebno da pod hitno preduzmu akciju i slede primer nordijskih zemalja - kaže za Tanjug Danijel Doderlajn, izvršni direktor i osnivač norveške fintek kompanije Auka.

Na ovaj veoma zanimljiv zaključak ukazali su rezultati istraživanja te kompanije, u kojem je učestovalo 2.000 evropskih bankara, među kojima i bankari sa srpskog tržišta, a koje je danas prezentovano na panel diskusiji pod nazivom "Mobilna plaćanja u Srbiji: prošlost, sadašnjost i budućnost", čiji su domaćini bili ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad i kompanija Auka.

Danijel Doderlajn Foto: Promo

Doderlajn ističe da će banke u Srbiji morati da se otvore za nove izazove i da se prilagode promenama koje donosi evropska direktiva PSD2.

Ta regulativa, kako pojašnjava, omogućava trećim licima da pružaju finansijske usluge, bilo da su u pitanju fintek kompanije ili giganti kao što je Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon.

Tržište Srbije je, prema rečima Srđana Novakovića, direktora Digitalnog centra Adiko banke, spremno za instant-plaćanja.

Od oktobra ove godine će, kako navodi, sve banke u Srbiji biti u obavezi da se prilagode novom zakonu, što će omogućiti da svaka transakcija može da se obavi u bilo kom trenutku i da mora biti izvršena u roku ne dužem od 10 sekundi.

Danijel Doderlajn, Auka Foto: Promo

- To je velika prednost u odnosu na ostale zemlje u regionu. Mi smo među prvim zemljama u regionu koje će imati ovakvu regulativu i gde su zaista sve banke u obavezi da takve naloge izvršavaju. Mislim da je Srbija u dalekoj prednosti u odnosu na zemlje regiona - kaže Novaković.

Prema njegovim rečima, to će pružiti mnoštvo mogućnosti, pre svega na planu mobilnih plaćanja, gde će "verovatno neke aplikacije preuzeti dominantnu ulogu kada su ovakve vrste plaćanja u pitanju".

- Klijenti će to prihvatiti, ali ne radi se samo o klijentima. Radi se i o prodavcima, velikim igračima, kao i bankama koje moraju da se udruže i lansiraju najbolju, jednu mobilnu aplikaciju koja će biti prihvatljiva klijentima. Mislim da je to izvodljivo i moramo da budemo brzi jer klijenti žele da imaju jednostavno rešenje direktno na mobilnom telefonu, pre no da koriste platne kartice - dodaje Novaković.

Miloš Polovina tokom govora Foto: Promo

S njim se slaže i Miloš Polovina, predsednik Odbora za digitalno bankarstvo u Udruženju banaka Srbije:

- Ako banke bude zajedno u ovome, možemo uspeti. Bankarstvo će se promeniti. Sve banke u Srbiji imaju volju, ali im je potrebna i dozvola. Srbija je često bila pilot zemlja za ovakve promene.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    28. jun 2018 | 18:23

    Ako je Kosovo nase kako alanci mogu da mu zabrane da udje to je meni sasvim suludo zaci mi se zavaravamo da je nase.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA