Na potrošnju vode u domaćinstvu utiče nekoliko faktora, a na neke od njih uopšte ne možete da utičete (VIDEO)

- Potrošnja vode se meri čitanjem vodomera, ali su u komunalnom delu izuzeti od redovnog čitanja vodomera. Onda se, od grada do grada, čita različito, negde četiri do pet puta godišnje, a negde i jednom godišnje - kaže Dušan Uzelac

  • 1

Kod računa za vodu postoji dosta nelogičnosti, poput one da račun za vodu bude veći u septembru, nego tokom letnjih meseci ili da jednočlano domaćinstvo u zgradi plati više nego četvoročlana porodica u kući sa travnjakom. Zbog toga je portal Kamatica istraživao zašto se to dešava i kako se obračunava voda.

Evo šta vam povećava račun za infostan: Koliko pokvaren vodokotlić iz kog "malčice" curi voda može da vas košta

- Potrošnja vode se meri čitanjem vodomera, ali su u komunalnom delu izuzeti od redovnog čitanja vodomera. Onda se, od grada do grada, čita različito, negde četiri do pet puta godišnje, a negde i jednom godišnje - kaže Dušan Uzelac.

Kako objašnjava, potrošač se zadužuje prema proseku, prema procenjenoj potrošnji vode, a kada se dođe do čitanja vodomera, onda se to uveća ili smanji.

- U Novom Sadu se, na primer, povećava cena u odnosu na potrošnju, do pet kubika je jedna cena, a posle je viša. Dolazi do problema kada nije redovno očitavanje, da ne znate jeste li u jednom mesecu potrošili pet kubika, ili u dva - kaže on.

U zgradama se potrošnja obračunava po stambenoj jedinici.

- Po stanu, koji uopšte nije vezan za realnu potrošnju uzme se potrošnja za celu zgradu, podeli se sa brojem stanovnika u zgradi i onda se dolazi do potrošnje, koja se deli sa brojem prijavljenih u stanu - kaže on.

Ima još nelogičnosti.

- Na primer, možete da prebacite račun vode koji trošite na nekog drugog, a da taj drugi ne sazna to nikada. Nemate evidenciju u to za šta se vodovod vezuje. Na infostanu piše ukupna potrošnja na mernom mestu i broj članova domaćinstva - kaže Uzelac i dodaje da se zbog neispravnosti instalacija troši više vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli 01

    5. jul 2018 | 11:01

    Sve neke zavrzlame koje i građani ali i nadležni prave,nikako da sve dođe u neku racionalnu normalu ,što je komplikovanije postaje jednostavnije .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA