≫ 

U Srbiji povećan broj usluga koje se dobijaju "na klik": U primeni pojedinih standarda otvorenih podataka smo ispred EU

Predsednica Vlade Ana Brnabić, naglasila je u obraćanju da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade, pre svega u oblastima javne uprave, ekonomije i obrazovanja

  • 23

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić učestvovala je danas na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu koji se ove godine održava u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju.

Brnabić prva predsednica Vlade Srbije u poseti Gruziji: Dogovorena bolja ekonomska i privredna saradnja dve zemlje (FOTO)

Na Samitu, koji je otvorio premijer Gruzije Mamuk Bahtadze i na kojem učestvuju predstavnici iz više od 90 zemalja sveta, predstavljeni su rezultati postignuti uvođenjem koncepta otvorene uprave, u poboljšanju elektronskih usluga za građane, digitalizaciji i smanjenju korupcije. Predsednica Vlade Srbije govorila je na centralnom panelu na kome su učestvovali i predsednik Šri Lanke i premijer Kirgistana.

Direktor Partnerstva za otvorenu upravu Sanjau Pradhan, u uvodnom obraćanju na početku samita, pohvalio je Srbiju i istakao našu zemlju kao odličan primer rada na transparentnosti podataka.

- U doba kada većina zemalja sveta svoje podatke teži da učini manje dostupnim, Srbija u velikoj meri primenjuje koncept otvorenih podataka - rekao je Pradhan.

Na samitu učestvuju predstavnici iz više od 90 zemalja sveta-Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić, naglasila je u obraćanju da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade, pre svega u oblastima javne uprave, ekonomije i obrazovanja.

Brnabić je rekla da je Srbija u prethodnih godinu dana povećala broj usluga koje građani i privreda elektronskim putem mogu da dobiju od državnih institucija i administracije.

- Građani moraju da budu u fokusu javne administracije i da imaju najbolje i efikasne usluge - rekla je premijerka i dodala da su "oni tu zbog građana, a ne obrnuto".

Ona je objasnila da se tim principom rukovodila još kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu i naglasila da je Vlada posvećena izgradnji sistema otvorenih podataka jer se na taj način smanjuje korupcija, povećavaju se konkurentnost i transparentnost i jača poverenje između države, građana i privrede.

Ana Brnabić je naglasila da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade u oblastima javne uprave, ekonomije i obrazovanja-Foto: Vlada Srbije

- Elektronska uprava je najbolji mehanizam za smanjenje korupcije - istakla je premijerka.

Ona je rekla da je Kancelarija za IT i eUpravu, koja je pri Kabinetu predsednice Vlade, već u prvoj godini postojanja osvojila Nagradu za razvoj informacionog društva, koju dodeljuje Svetski samit o informacionom društvu, i to u konkurenciji od 685 prijavljenih projekata širom sveta. Premijerka je u obraćanju naglasila važnost i neophodnost dobre pravne regulative u toj oblasti.

Govoreći o konkretnim projektima, Brnabić je istakla da je među najvećim olakšicama za građane i privredu koje je Srbija uvela, sistem elektronske razmene dokumenata između državnih institucija (eZUP).

- Zahvaljujući ovom sistemu, građani više ne moraju da troše novac i vreme čekajući u redovima za razne dokumente - naglasila je Brnabić i dodala da je, u prvoj godini, građanima ušteđeno više od 500.000 sati čekanja u redovima.

Brnabić je istakla da je među najvećim olakšicama za građane i privredu sistem elektronske razmene dokumenata između državnih institucija-Foto: Vlada Srbije

Brnabić je navela da je Srbija uvela informacioni sistem "eBeba", koji omogućava elektronsku prijavu za upis u matične knjige, prebivalište, zdravstveno osiguranje, kao i podnošenje zahteva za roditeljski dodatak već u porodilištu, za svega 15 minuta.

- "Bebo, dobro došla na svet" je elektronski servis koji nemaju ni mnoge razvijenije zemlje Evrope - naglasila je premijerka.

Brnabić je istakla da je uvedena automatska overa zdravstvenih kartica koje poslodavci više ne moraju da overavaju na šalterima, servis eRecept koji omogućava automatsko izdavanje recepata za hronične bolesnike za period od šest meseci, i pokrenuta platforma eSud koja omogućava i advokatima i građanima da sudski postupak vode u potpunosti elektronski.

Kako je rekla, Srbija se ubrzano transformiše u modernu zemlju koja želi građanima i privredi da omogući transparentne, lako dostupne i efikasne javne usluge.

- Posebno želim da istaknem da smo u implementaciji pojedinih standarda otvorenih podataka, ispred propisanih standarda EU - naglasila je predsednica Vlade.

Srbija je u implementaciji pojedinih standarda otvorenih podataka ispred propisanih standarda EU-Foto: Vlada Srbije

Brnabić je zaključila da Srbija nastavlja da radi na unapređenju eUsluga i povećanju svesti građana o olakšicama koje takav vid servisa omogućava.

- Ključ u tom procesu je promena svesti javne administracije, da mora biti u službi građana - istakla je predsednica Vlade.

Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, a Srbija u njoj učestvuje od 2012. godine. Kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Brnabić je učestvovala na četvrtom samitu partnerstva, održanom u Parizu. Osnovne vrednosti koje partnerstvo promoviše su borba protiv korupcije i jačanje demokratskih institucija, učešće javnosti, sloboda informisanja, fiskalna transparentnost, efikasne usluge za građane i digitalizacija i otvaranje podataka.

Foto: Vlada Srbije

Tokom prve zvanične posete Gruziji, predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se juče u Tbilisiju sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadzeom, predsednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidzeom, sa kojima je razgovarala u unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje. Brnabić je u razgovorima naglasila da je Srbija zahvalna Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Uz Tesla android Tv i aplikaciju Telegraf, budućnost je na klik od vas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA