≫ 

Firma je uvela radnicima da rade 4 dana u nedelji, a plaćala ih je kao da rade 5. Rezultati eksperimenta su nerealni

Firma koja se bavi nadzorom, pisanjem testamenata i prodajom nekretnina, odlučila se na to nakon što je u martu i aprilu sprovela eksperiment u kome je 240 zaposlenih radilo četiri dana u nedelji

  • 6

Novozelandska firma Perpetual Gardijan rešila je da uvede četvorodnevnu radnu nedelju, a da zaposlenima isplaćuje platu kao da su radili pet dana.

Ta firma, koja se bavi nadzorom, pisanjem testamenata i prodajom nekretnina, odlučila se na to nakon što je u martu i aprilu sprovela eksperiment u kome je 240 zaposlenih radilo četiri dana u nedelji, prenosi "Njujork tajms".

>>> Novo austrijsko radno vreme je san svakog Srbina: 4 radna dana nedeljno, ali to nije sve

Za vreme eksperimenta zaposleni su bili kreativniji - Foto: Pixabay

Kako se navodi, ispostavilo se da su zaposleni bili produktivniji, a zabeležen je i manji nivo stresa i bolja ravnoteža između privatnog i poslovnog života.

Zaposleni su rekli da su više vremena provodili sa porodicama, a imali su vremena i za vežbanje, kuvanje i baštovanstvo.

Za vreme eksperimenta zaposleni su bili kreativniji, češće su bili na poslu, dolazili su na vreme i nisu pravili duge pauze.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Losmi

    23. jul 2018 | 10:08

    Kod nas je jos bolja situacija, Kod privatnika radis 7 dana a plati te za 5,radno vreme zvanicno od 8 do 16h a stvarno od 7 do 17h U drzavnoj upravi plate ti za 5 dana a radis aktivno 3 SATA NEDELJNO!!!

  • Dr. za rock and roll

    23. jul 2018 | 10:02

    Pa to je normalno. U svedskoj su testirali jednu bolnicu . Radili su 6 sati a ne 8-9– a bili isto placeni— Bolovanja su bila opala za 80 odsto

  • Јасмина

    23. jul 2018 | 14:16

    Код нас је друга прича.Радиш 6 дана а плате ти 5...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA