"Amerikanka" je jedina jugoslovenska novčanica štampana u SAD, a ima grešku koja se Hrvatima nikako neće svideti

Za ovu kompaniju Narodna banka se opredelila na preporuku francuske centralne banke, čiji su kapaciteti u tom trenutku bili zauzeti

  • 5

Jedina srpska novčanica koja je štampana van Evrope je čuvena "Amerikanka", nazvana upravo po zemlji iz koje je potekla.

U pitanju je novčanica od 10 dinara koja je svetlost dana ugledala 1. decembra 1920. godine izašavši iz štamparije Američke kompanije za banknote (American Bank-Note Company) iz Njujorka.

Narodna banka htela je ovu novčanicu da štampa tamo gde je i sve ostale, u francuskoj centralnoj banci. Kako su njeni kapaciteti bili zauzeti, iz Amerike je naručeno 50 miliona komada ovih novčanica i to u 50 serija po milion komada.

Zašto je samo jedna žena na srpskim novčanicama? (PREDLOZI ZA 300, 3000 I 4000 DINARA I ANKETA)

- Isporuka izrađenih novčanica izvršena je u pet pošiljki koje su putovale brodom od Njujorka do Avra, a odatle železnicom do Beograda. Pošiljke su stizale u zemlju od 27. decembra 1921. do 8. marta 1922. godine - piše Jovan Hadži-Pešić u knjizi "Novac Kraljevine Jugoslavije 1918-1941".

Jedina novčanica štampana u SAD, Foto: American Bank-Note Company

Novčanicu karakteriše štampa u jakoj plavoj boji u nijansama i prilično puna hartija. Na licu novčanice od crteža je najupadljiviji, na levoj strani, snažan goli čovek koji pokreće veliki točak, a koji je smatran simbolom napretka. Iznad točka su predstave dve žene, boginje radinosti i nauke i Merkura koji je simbolizovao trgovinu.

Na naličju novčanice je ukrašeni ram koji uokviruje crtež četiri planinska vrha - proslavljenih srpskih ratišta: Kožuha, Veternika, Dobrog Polja i Kajmakčalana.

Zanimljivo je da u deset godina njenog postojanja falsifikata praktično da i nije bilo. Otkrivena je jedna novčanica u Beloj Crkvi i tri komada u Kosovskoj Mitrovici, ali su bili rađeni ručno, nevešto i grubo i zato su bili potpuno bezopasni.

Novčanica ima jednu grešku, na grbu Hrvatske prvo polje u šahovnici je bele boje, a trebalo bi da je crvene. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Inkvizitor

    27. jul 2018 | 11:56

    Nije greška. Šahovnica Hrvatske banovine i NDH počinje sa belom bojom.

  • zoran

    27. jul 2018 | 13:28

    to nije greska...

  • Лицемер

    27. jul 2018 | 12:21

    Колико ја видим штампана је латиничним писмом. Још онда смо пљунули на сопствено писмо! Људи ће нас поштовати онолико колико сами себе поштујемо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA