≫ 

Evo zašto ranije stiže povećanje plata i penzija (FOTO)

  • 7

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će Vlada u oktobru ili novembru predložiti parlamentu ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i da dobri ekonomski rezultatu za prvih šest meseci ove godine daju prostor za nešto ranije povećanje penzija, ali i plata u javnom sektoru.

Brnabić odbrusila Britancima u lice: Ovo je neozbiljno i politički neiskreno

Brnabić je istakla da je rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine iznositi 4,4 odsto, što je, kaže, odlična vest, jer planiran rast od 3,6 odsto u tom periodu.

- Ako imamo rast u prvom kvartalu 4,6-4,7, a u drugom 4,4 odsto, onda je ekonomski rast u prvoj polovini godine 4,5 odsto, što je daleko više od onog što je bilo predviđeno. Uz dobru situaciju u budžetu i fiskalnu discipline, to nam daje prostor za nešto ranije povećanje penzija, ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i veći prostor za razmišljanje o povećanju plata u javnom sektoru - rekla je premijerka.

Premijerka Brnabić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Odgovarajući na pitanja novinara, navela je da je prethodnih dana razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim i da očekuje da će u narednih nekoliko dana izaći sa “vremenskim odrednicima” u vezi sa povećanjem primanja.

- Ali, sigurno ćemo ići sa predlogom Skupštini o ukidanju zakona u oktobru ili novembru i takođe na još jedno povećanje plata u javnom sektoru - podvukla je predsednica vlade.

Ono na čemu se, kaže, u poslednja dva meseca intenzivno radi je konačno uređenje sistema plata, koje je odlagano, kako bismo od januara naredne godine imali platne razrede u javnom sektoru.

Premijerka je dodala da su resorna ministarstva počela razgovore o tome sa sindikatima.

NOVI KORAK U DIGITALIZACIJI SRBIJE

“Telekom Srbija”, prva je kompanija u regionu koja je predstavila inovativno rešenje zasnovano na LoRa tehnologiji, koja omogućava povezivanje i komunikaiju velikog broj uređaja i senzora, kao novu tehnologiju neophodnu za digitalnu transformaciju društva.

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk, koji je sa premijerkom Anom Brnabić predstavio novu platformu “Internet stvari” (Internet of things, IoT), pojasnio je da se tom tehnologijom rešava decenijski problem kompanije neovlašćenog prilaza stanicama i krađe kablova.

- Ovim projektom, Telekom Srbija sa partnerima, po tehnološkim i servisnim mogućnostima, staje rame uz rame sa nekoliko destina tehnološki najrazvijenijih zemalja - rekao je Ćulibrk, koji je sa premijerkom Anom Brnabić pokazao kako platforma funkcioniše.

Ćulibrk i Brnabić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je istakao da je rešenje inovacija domaće kompanije Bit gir. a da će naći primenu i u poljoprivredi, kanalizacionoj i gasnoj infrastrukturi.

Ćulibrk kaže da je Privredna komora Srbije učestvovala u povezivanju Telekoma Srbija sa domaćom kompanijom koja je radila i za svetska tržišta.

Premijerka je rekla da se na novom rešenju radilo osam, devet meseci, te istakla da je platform “made in Srbija”, u smislu inetelektualne svojine, znanja i tehnologije, kao i delova pa i plastike koja je iz Stare Pazove.

Telekom je, navodi, još jednom pokazao koliko ide napred u odnosu na sve telekomunikacijne kompanije u regionu i kako povećava konkurentnost.

- Danas su napravili ogroman iskorak u četvrtoj industrijskoj revoluciji, u digitalizaciji - naglasila je premijerka.

Premijerka Brnabić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da će primenom nove platform Telekom godišnje uštedeti milion evra koliko je, kaže, gubio kroz štete nastale neovlašćenim upadima i korišćenjem mreže.

Pozvao je i druge kompanije da slede primer Telekoma u rešavnju problema sa kojima se suočavaju, a u novoj platform vidi nepregledno “more rešenja” za mnoge kompanije u različitim oblastima.

- Želim da u budućnosti vidim stotine kompanija koje razrađuju inovacije, da pravimo srpska rešenja - istakao je Čadež.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Asob

    31. jul 2018 | 13:31

    Spustite cene artikala , komunalija istruje!!!!

  • Sale

    31. jul 2018 | 14:52

    Gomila brojki i procenata koje niko živi ne može da proveri. A unapred se zna da je u pitanju velika laž. Ne moraju oni da mi govore kako mi je. Pogledam u novčanik i frižider i sve mi je jasno.

  • Imenjak

    31. jul 2018 | 17:12

    Jos malo nece ni imati kome da povecaju plate jer ce otici sva raja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA