Stranci traže srpsku radnu snagu preko biroa: Najlakše "odu" ovi zanati

Strane kompanije u Srbiji najviše traže vozače, konobare, medicinare, poštonoše i sezonske poljoprivredne radnice. Posao u inostranstvu preko našeg biroa mahom traže firme iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Katara i Portugalije

  • 13

Strani poslodavci toliko su zainteresovani za vozače iz Srbije da bi u Beogradu uskoro trebalo očekivati sastanak na kome bi se sreli predstavnici nemačkih kompanija i nezaposleni vozači zainteresovani za rad u toj zemlji.

Takozvani info-dan za vozače organizovala bi Nacionalna služba za zapošljavanje, najverovatnije u septembru.

Mesečna plata minimum 500 evra, posao zagarantovan, a niko neće u krojače: Srbija vapi za radnicima

Nemačka nije jedina razvijena i ekonomski snažna zemlja koja želi radnu snagu iz Srbije. Poslodavci iz Katara nedavno su u našoj zemlji, zvaničnim kanalima, tražili medicinske sestre. U pitanju je bio medicinski centar "Država Katar" koji se NSZ obratio preko Ambasade Srbije u Dohi. Zainteresovanih, međutim, nije bilo.

Međutim, nisu samo stručni radnici traženi. Takos u nedavno u Portugaliju iz Srbije otišla četiri berača malina, u Sloveniji je na poslovima pomoćnog radnika, poštonoše i vozača radni odnos zasnovalo 12 ljudi. Prethodno je iz naše zemlje u Sloveniju otišlo devet kuvara i konobara koji u proseku zarađuju oko 900 evra mesečno. Sa biroa u Srbiji istovremeno su otišli i radnici u Hrvatsku da rade kao animatori u turizmu. Oni mogu da budu sportski, dečji, večernji, zarađuju oko 550 evra mesečno i najčešće imaju smeštaj i hranu.

Preko biroa naši državljani legalno zasnivaju radni odnos, što znači da ih poslodavac uredno prijavljuje i plaća porez,  a imaju ista prava kao i radnici iz zemlje zaposlenja. To znači da su im obezbeđene radne dozvole i dozvole boravka u zemlji zaposlenja, kao i troškovi prevoza.

Video: Ovo je najbahatiji taksista u Beogradu

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    10. avgust 2018 | 09:15

    Svi odoše, u Srbiji će ostati samo političari višeg i nižeg ranga od premijera do opštinskog službenika i penzioneri koji su stari da bi mogli otići. Oticice i neki politliticari kad im istekne mandat.

  • ja_dno

    10. avgust 2018 | 09:16

    Tako rade i na zapadu.Cekaju ko hijene da se neko prijavi na biro,a onda grebu i rukama i nogama da se ga jeftino docepaju.Znaci,obostrana korist,biro ga skida sa platnog spiska,a ovi nude satnice nekvalifikovanog radnika.Ako odbijes,gubis primanje sa biroa.Robovlasnistvo bez premca.Zato me ne cudi ova ideja,jer Svabo nece da mu radi za minimalac.U prosjeku zaradjuju 30% vise u svim bransama.Tako da je sve jasno

  • gorgeous

    10. avgust 2018 | 09:11

    pa sta je 550 eura? to i nije plata 65K, treba i živeti, a ne kao pas ceo zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA