Često ne znamo ni u Srbiji kakve lepote sve imamo: Ove godine našu zemlje posetiće oko 3,5 miliona turista (FOTO)

U prvih šest meseci ove godine imamo za skoro 40 odsto bolje rezultate nego u istom periodu 2017. godine

  • 5

Premijerka Ana Brnabić je danas posetila arheološko nalazište Lepenski Vir i izjavila da će ove godine devizni priliv od turizma dostići oko 1,3 milijarde evra i da ćemo imati oko 3,5 miliona turista. Premijerka je sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Ðerdap obišla turistički prostor na kom je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra.

Najmanje tri kompanije zainteresovane za RTB Bor: Rok za ponude ističe 20. avgusta (FOTO)

Ona je rekla novinarima da se u 2019. očekuju još veći rast u turizmu.

- U 2017. smo imali oko 1.000 kruzera sa oko 130.000 turista. U prvih šest meseci ove godine imamo za skoro 40 odsto bolje rezultate nego u istom periodu 2017. godine. Imamo 31 odsto više kruzera i 38 odsto više turista na kruzerima - rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će država nastaviti da ulaže u razvoj Lepenskog Vira i Nacionalnog parka Ðerdap, kao i u razvoj turizma u celoj Srbiji.

Premijerka u obilasku muzeja - Foto: press.gov.rs

Premijerka je naglasila da opština Majdanpek, kojoj pripada Lepenski Vir, ima ogromne potencijale za razvoj rudarstva i turizma i da će država pomoći Majdanpeku da ih iskoristi.

Brnabić je izrazila očekivanje da će RTB Bor, u čijem je sastavu Rudnik bakra Majdanpek, imati još više zaposlenih sa dolaskom strateškog partnera, kao i da će u tom delu Srbije biti još veći broj turista.

Kako je rekla, važno je da nastavimo da otvaramo pristaništa, kao što je ove godine otvoreno pristanište na Dunavu u Golupcu, na samom ulasku u Nacionalni park Ðerdap.

- Često ne znamo ni u Srbiji kakve lepote sve imamo, na nama je da otkrijemo ovakva mesta, ne samo za strance već i naše građane. Zato je važno da imamo veći broj hotela i da ulažemo u lokalne puteve - navela je Brnabić.

Premijerka u obilasku muzeja - Foto: press.gov.rs

Predsednik opštine Majdanepk Dejan Vagner je zahvalio premijerki na poseti i istakao da to pokazuje da državni vrh vodi računa o Majdanpeku i tom delu istočne Srbije.

Podsetio je da je pre nepunih godinu dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Majdanek.

On je naglasio da je zahvaljujući rešavanju pitanja RTB - a Bor država pomogla opstanak Bora i Majdanpeka, kao rudarskih gradova.

- Očekujemo podršku da se iznađe odgovrajuće rešenje za industriju za praradu metala, u čijem su sastavu Zlatara Majdanpek i Megaplast Donji Milanovac. Da se iznađe rešenje koje će omogućiti pokretanje bilo kakve proizvodnje u ova dva preduzeća, da se na taj način otvore nova radna mesta i uposli radna snaga ženskog pola, pošto majdanpeški rudnik upošljava pretežno muškarce - rekao je Vagner.

Direktor turističkog prostora Lepenki Vir Vladimir Nojković je naglasio da je to područje jedinstveno kulturno nasleđe ne samo u Srbiji već i u Evropi.

- Srbija ima šta da ponudi u tom pogledu, mi smo se sve ove godine trudili da Lepenski Vir izgleda lepo i da bude ponos svima nama, a u tome smo imali pomoć Vlade Srbije i opštine - kazao je on.

Direktor nacionalnog parka Ðerdap Lazar Mitrović je rekao da je to navjeći nacionalni park u Srbiji i da sve projekte finasiraju iz sopstvenih sredstava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuuu

    13. avgust 2018 | 17:00

    Jel to ona zive kruzer što prolazi Dunavom boze .me sačuvaj njenog hvalisanja.

  • Delux

    13. avgust 2018 | 16:35

    Dobrodošli u Srbiju! Ovo što vidite je železnička pruga gradjena još kad smo bili pod turskom okupacijom.. Ovde prolaze vozovi novije proizvodnje, ali pošto je pruga već dovoljno stara ovde se vozi oko 50 km/h. Do Budve nam treba oko 23h putovanja.. Imamo wifi, kupatilo sa sve tus kabinom, kuhinju ako putujemo dalje od Budve.. Dva bračna kreveta, dečiju sobu i park u sklopu voza da se deca igraju dok ne dodju na odredjenu destinaciju.. Isto tako u sklopu voza imamo i vrtić. Hvala na poseti, prijatno!

  • Titi

    13. avgust 2018 | 18:10

    Jesu li tu uračunate i izbeglice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA