≫ 

Lubenica propala zbog lošeg vremena, ono što nije istrulilo, odavno je rasprodato (VIDEO)

Onu koja je na drugi parcelama sazrela početkom leta odavno su prodali. Prosečan prinos je 70 tona po hektaru

  • 0

Mada su ranije bile najčešće avgustovsko voće za osveženje i slast na visokim temperaturama, ove godine u šabačkom kraju retki su proizvođači koji će imati lubenice ovog meseca. Zbog čestih i obilnih padavina početkom leta vreže su uništene, a rod je istrulio na oranicama.

Dok je u junu i julu lubenica bilo na pedesetak hektara, parcela porodice Ivanić u Slepčeviću kod Šapca jedna je od retkih u selu na kojoj će se tek brati. Svako treće domaćinstvo u Slepčeviću ima vreže, a Ivanići će slast od letnjeg voća jedini imati u avgustu. Hektar i po rasadili su pre dva meseca.

Miroslav nam je poslao sliku čuda od 30 kg: Ima džinovsku lubenicu, a nije mu jasno kako ona i dalje raste (FOTO)

- Skinuli smo ječam, zasadili lubenicu, zato i izgleda ovako zelena jer je kasno posejana - kaže Radiša Ivanić iz Slepčevića.

Onu koja je na drugi parcelama sazrela početkom leta odavno su prodali. Prosečan prinos je 70 tona po hektaru.

Foto: Pixabay.com

- Imali smo smanjen prinos ali nešto malo bolju cenu nego prošle godine. U suštini, ne mogu da se žalim ali nije ni to bogzna šta - ističe Ivanić.

Danica Ivanić kaže da su najveće lubenice najslađe, a da je ove godine najteža bila crna romelija od 17,5 kilograma.

Dosadašnja zarada jedina je ove sezone za većinu uzgajivača u šabačkom kraju. Drugi rod je zbog padavina ostao na njivi.

Slobodan Gošić iz Poljoprivredne stručne služba iz Šapca objašnjava da, pored bolesti i štetočina, sama fiziologija biljaka nije mogla da izdrži temperaturne oscilacije, i hladan i kišovit period koji je bio pre mesec, mesec i po dana.

Foto: Telegraf

- Zato su njive u ovakvom stanju kakvom izgledaju. Umesto da budemo sada na drugom i trećem kolu, mi imamo situaciju da je završeno branje odnosno da je vegetacija završena kod lubenice - kaže Gošić.

Prošlog avgusta otkupno mesto u Slepčeviću bilo je prepuno prikolica sa bostanom. Ove godine ni kupaca ni prodavaca. Retka i trgovina uz magistralni put.

- Nestalo, nema i ono što ima ne valja, od kiše, vode - priča Rosa Komanović iz Slepčevića.

Kratko je, kažu, u selu trajala slast od lubenica. Više su zarađivali, tvrde, dok su sejali pod motikom nego pod najlonom. Od početnih 35, kraj sezone završili sa cenom od osam do deset dinara za kilogram lubenice.

VIDEO: Pod butinama ove lepotive sve puca

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA