≫ 

"Pravilo petice": Uz ove lake trikove uštedećete bar 7.000 dinara mesečno, a to nećete osetiti!

Ne morate da se odričete svog životnog stila da biste uštedeli. Samo primenite malo mašte

  • 8

Kada biste mogli da uštedite novac, a da pritom ne žrtvujete svoje životne navike, da li biste to učinili? Naravno da bi.

Pre nego što se bacite na štednju, dobro analizirajte svoje mesečne troškove. Računi, rate, čekovi, stavke koje se najviše "hrane" vašim parama, ne možete da odbacite, ali kada svakodnevne troškove sagledate na gomili, shvatićete šta vam ne treba uopšte, a za šta treba samo da primenite malo mašte.

Predstavljamo vam "pravilo petice" - 5 jednostavnih trikova, koje nećete ni osetiti a već ćete uštedeti pozamašnu sumu.

Uz pomoć ovog starog metoda za pripremu obroka uštedite na hiljade dinara mesečno

SAVET BROJ 1 - ODREDITE SVOJU "NE MISLIM" SUMU

"Ne mislim" suma je svota koju ste spremni da izdvojite na stranu i da na nju onda potpuno zaboravite. Bez obzira da li morate hitno na put, pozvali su vas na neplaniranu svadbu, pokvarila su vam se kola - sa svim tim se snalazite kako znate i umete, ali ne dirate svoju "ne mislim" sumu.

Novac najviše trošimo na navike Foto: Pixabay.com

Ovaj novac je najbolje staviti na štednju čim stigne plata. Oni koji zaradu primaju iz dva dela, to mogu i manje bolno da učine. Na primer, da od pola plate izdvoje 20 evra, a od sledeće polovine još 20 ili koliko već mogu da priušte. Ko ima dva računa, može da jedan odredi samo za štednju, te da zamoli računovođu u svojoj firmi da mu se taj deo plate odmah uplaćuje na štek račun. I da više o njemu ne misli.

SAVET BROJ 2 - BLAGOVREMENO IZMIRITE OBAVEZE

Ljudi koji redovno plaćaju svoje račune, neretko dobijaju popuste zbog toga. Infostan je jedan od primera. Možda se pet ili sedam odsto na ceo račun ne čini mnogo, ali za obaveze od, na primer,  8.000 dinara, pet odsto iznosi 400 dinara mesečno, odnosno 4.800 dinara godišnje. A to nije za bacanje.

SAVET BROJ 3 - PLAĆAJTE SAMO U KEŠU

Koliko god pogodno, plaćanje karticom daje vam lažni utisak da ne trošite mnogo. Tek kada osetite novčanicu da vam prolazi kroz prste, postanete svesni koliko ste para potrošili za samo tu jednu malu salatu. Sledećeg trena verovantno ćete se zapitati da li je i zdravije i jeftinije nositi ručak od kuće.

Zaboravite na plaćanje karticom Foto: Profimedia

SAVET BROJ 4 - PRONAĐITE SVOJU STARU KASICU PRASICU

Pronađite staru ili kupite novu, ali svakako počnite da svake večeri odlažete kusur u kasicu prasicu. I ne ustručavajte se da čekate sitniš u prodavnici! U mnogim zapadnim zemljama, ako prodavcu kažete da zadrži 20, 50, 70 centi, smatraće vas malograđaninom koji ne ume da ceni svoj novac. I tri, i 30, i 300 dinara vaši su ako ste ih zaradili i treba da ih uzmete.

A čak i ako od kusura "prasica" oteža "samo" 20 dinara nedeljeno, svejedno ste 80 dinara mesečno ili 960  godišnje bliži svome cilju.

SAVET BROJ 5 - UČINITE SVOJA ZADOVOLJSTVA VIŠE SPECIJALNIM

Ništa lepše nego početi radni dan sa šoljom kapućina i kolačem za poneti. Ta doza kofeina i čokolade vaša je droga, a šta je 150-200 dinara dnevno na ovakvu sreću?

Ograničite zadovoljstvo na petak i dan kada legne plata Foto: Pixabay.com

Ipak, ako ovakva zadovoljstva (bilo da su u pitanju cigare, slatkiši ili krigla piva) učinite još više posebnim, tako što ćete ih rezervisati samo za petak ili dan isplate, nećete ih se odreći, a još ćete i uštedeti. Pimera radi, ukoliko prekinete naviku da na kafu i slatkiš ili flašu soka dajete 150 dinara dnevno, te ih kupujete samo pred vikend ili na plata-dan, sačuvaćete oko 2.250 dinara mesečno.

Sa ovim trikovima mogli biste da sačuvate oko 7.000 dinara mesečno ili čak 84.000 godišnje. Za te pare sebe možete odvesi na jedno dobro putovanje, umesto da vam nepotrebne navike diktiraju stanje u novačniku.

SAVET PLUS - ISKORISTITE SVOJ ROĐENDAN

Mnogima od nas džepovi su puni kojekavih članskih kartica, iz teretana, kozmetičkih salona, knjižarama... Pogledajte u kojima od njih popust ili besplatan tretman važi na vaš rođendan, te pre nego što stignu gosti, častite sebe povoljnijim ili poklonom za dž.

VIDEO: Pare, pare, vole samo pare: Nećete verovati koliko oni zarađuju na Instagramu, a svakako su basnoslovno bogati

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    16. avgust 2018 | 15:32

    Jel to plan stednje sa prosecnom platom od 500€

  • Ja

    16. avgust 2018 | 16:09

    Kako od plate 26 000din bilo sta da se ustedi,jos si duzan 50e na kraju meseca

  • DRagutin

    16. avgust 2018 | 16:32

    Kakav je to zivot kada se svodi sve na neku stednju...??? Bedan, eto takav...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA