≫ 

Veliki kalendar popusta: Kada da kupite čokoladu, a kada auto, kako bi uštedeli tokom cele godine?

Vansezonska kupovina i štednja su uvek bile u ljubavi

  • 4

Paprika, pribor i patike za prelazni period svima su u glavi ovih dana. Dok se sa izloga prodavnica cakle najnovje dečje sveske i bojice, a na ulazu vas saleću prepune gajbe crvenih šilja, niko ne stiže da obrati pažnju na sporedni raf, gde ušteda zaista vreba.

Gde su najveće, a gde najmanje plate u Srbiji?

Letnji asortiman je već neko vreme na drastičnom popustu. Kišno leto navelo je prodavce da cene snize nešto ranije nego inače, no krajem avgusta je već svaka marka za oko 30 odsto povoljnija. Ako biste se sada odlučili da date novac za zaštitu od sunca, recimo dve kreme faktora 50 i jednu 30, dali biste 800-900 dinara manje nego dogodine. Na sada naizgled nepotrebnom izdatku bili biste sebi zahvalni iduće godine, kada vam tik pred more ostane više para.

Sav letnji asortiman je na popustu Foto-ilustracija: Profimedia/Designpics

Čak su se i firmirani modeli kupaćih kostima, koji inače koštaju kao kaput, približili džepu običnog čoveka, a slede ih japanke, peškiri i ostali plažni asortiman.

Vansezonska kupovina u ljubavi je sa štednjom, te ako niste sigurni šta kada da pazarite, Telegraf vam donosi veliki godišnji kalendar popusta.

SEPTEMBAR

Kosačice, bicikle, baštenski nameštaj, naočare za sunce, koferi - sve što podseća na lepo vreme u septembru je na rasprodaji. Sniženja letnje odeće, koja su počela u julu, sada su u svom zenitu.

Telefoni pojeftiine u susret novim serijama Foto-ilustracija: pixabay.com

Ovo je vreme kada novi telefoni i gadžeti izlaze na tržište, te se stare serije mogu naći za manje pare.

OKTOBAR

Mesec knjige em vam nudi mogućnost da za 30-70 odsto manje novca upotpunite svoju biblioteku, em da se za upola manje novca učlanite u gradsku. Na sajmovima povoljniiji su i kozmetiika, dekorativna i ona za negu, ali i stvari za školu.

Knjige se kupuju u oktobru Foto-ilustracija: Profimedia

Pozorišnu sezonu mnogi teatri otvaraju popustima, a kako do tada svi obično završe sa zimnicom, jeftiniji su roštilji i šerpe.

NOVEMBAR

Nameštaj i sportska oprema dobjaju svoje sajmove, baš kao i domaća hrana, te ko nije spremio zimnicu, za manje pare može kupti ajvar, pinđur, džemove, suhomesnate poslastice...

Nameštaj je na popustu Foto: Telegraf

Zaštitni znak novembra je Crni petak, koji možete iskoristiti za sve i svašta, naročito za kućne aparate, televizore, kompjutere...

Putovanje u neku evropsku metropolu tada vas košta manje. Nekoliko nedelja kasnije svi će tamo da nagrnu, pa u novembru gužve nisu velike, smeštaj je jeftiniji, a domaće agencije daju brojne povoljne aranžmane.

DECEMBAR

Brojne slave, a naročito Nikoljdan, razlog su što se i usred posta mogu naći akcije čokolada i bombonjera, a onda i kafe, pića, pa i raznih začina, keksova, zamrznutog povrća. 

Zbog slave jeftiniija je i hrana i pokloni za domaćine Foto: Telegraf

Avio kompanije tada obično nude povoljnije karte, a rani buking može značajno da vam smanji cenu prevoza.

Ipak, pokazalo se da je omiljeni decembarski popust, barem za Beograđane, cena karata u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Za 100 i 200 dinara bileti prosto buknu.

JANUAR

Omiljeno doba godine iskusnih kupoholičara. Svečana odeća (koja se može iskoristiti tokom sezone svadba) tada je badava, a sa njom i neprodate igračke, knjige, novčanici, sve što je moglo da posluži kao poklon.

Novogodišnja dekoracija je povoljnija nakon praznika Foto: Pixabay

Ako vam je dosadio izgled vaše jelke i želite da obnovite praznični dekor, sačekajte da u januaru svi ti deda mrazevi, čarape, garlande i ukrasi pojeftine, pa ćete naredne zime moći da u svojoj dnevnoj sobi napravite scenografiju iz filma "Sam u kući".

FEBRUAR

Još jedan sjajan mesec za sniženja. Sa sajma venčanica, gde su haljinu našli upola cene, mladenci mogu na sajmu turizma bukiraju medeni mesec uz značajan popust.

Putovanja su najpovoljnija u februaru Foto: Pixabay/Artem Bali

Ako vam treba još čokolade ili crveni donji veš, nakit, parefemi, plišane igračke, najbolje vreme da ih kupite je oko Dana zaljubljenih. U to vreme pojeftne i sanke, a polako popušta i ski oprema.

MART

Ako kapute, čizme, rukavice niste kupili na prethodnim rasprodajama, vrlo povoljne, mada probrane, naći ćete u vreme kada prolećna kolekcija definitivno menja zimsku. Čak i skijališta tada nude povoljnije ski karte.

Novi "točkovi" najeftiniji u martu, polovni u aprilu Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Novi automobili i motocikli glavna su tema ovog meseca, a nije loše baciti oko ni na akcije oko dva praznika - 8. mart i naročito Mladence (22.mart), kada se kućni aparati nude za oko 30 odsto manje. Idealno vreme da se ponovite za usisivač, blender, mikser, toster, mada su tada povoljniji i servisi, čaše, posteljina...

APRIL

Mesec posvećen muškim kupcima: nakon prodaje novih, skoči i nabavka polovnih automobila, a i na letnje gume nude se popusti. Sajam nautike, lova i ribolova pravo je vreme da se obnovi oprema za nekima omiljene sportove.

Pneumatici se pazare u aprlu Foto-ilustracija: pixabay.com

MAJ

10 noćenja na moru, sa prevozom, za oko 100 evra po osobi - naravno, ako ste voljni da rizikujete nešto hladniju vodu.

JUN

To što više nemate 19, ne znači da ne možete na maturu. Svečana odeća, naročito haljine, mnogo je povoljnija nakon što srednjoškolci otpevaju svoje "A sad adio", te ako imate slavlja u najavi, možda je pametnije da se ponovite pre početka vrućina.

Kad smo kod toplote, klima uređaji i ventilatori su u junu obično nešto povoljniji.

Klime, odeća i karte Foto: Profimedia

Kako se pozorišna sezona približava kraju i teatri daju neke popuste, zadnja prilika da pogledate omiljene predstave ujedno je i možda najpovoljnija.

Javna je tajna da su u junu povoljnije teretane. Svi bii da se ekspresno zategnu, tačno, ali radije bi to činili na bazenima, rolerima, biciklama ili u prirodi, umesto  da se znoje u zatvorenom. Neke teretane daju popust i na tri meseca unapred.

JUL

Posle januara,  najveća sniženja letnje odeće i obuće. Ako vam je jasno da će vaše sandale preživet ovu sezonu, ali neće dočekati sledeću, nije loše da im zamenu kupite kada je jeftinije. Haljine, majice, sve je na popustu, a što dublje zalazite u avgust, cene će biti niže, mada i izbor manji.

Kako je momak iz Beograda našao način da u supermarketu dobije kese za džabe:

(D.D.S./ d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    28. avgust 2018 | 21:33

    kod nas nema popusta.sve cene su preterane, kasnije se vrate na normalne vrednosti.popusta nema.kazete da je u maju more jeftinije.jos je jeftinije ako se ode u decembru.jedino ste za vodu u pravu.ona jeste tada hladnija.

  • Alex

    28. avgust 2018 | 20:43

    U aprilu su mozda na popustu zimske ali letnje gume kako vi kazete, sigurno nisu!

  • Pop

    28. avgust 2018 | 21:50

    Velika auta se kupuju sad i jeftinija su dok mala auta pred jesen i pogotovo u zimsko vreme cjene skacu, a isto tako mala auta u proljece su mnogo jeftinija na odnos jesenjeg perioda sa tim da su u prolece velika auta mnogo skupa!Bar je tako u Nemackoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA