Bahati uvoznici i distributeri: Oprema za bebe i do 100 odsto skuplja u Srbiji, nego u regionu

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula četiri nova postupka ispitivanja povrede konkurencije

  • 3

Samo država, ukoliko bude želela, može da stane na put bahatim uvoznicima i distributerima bebi opreme u Srbiji! Cene koje idu i do 100 odsto u odnosu na region, pa i EU, samo su deo dobro uigranog kartela, pa osim nekoliko glavnih igrača nikome ne pada na pamet ni da uđe u ovaj posao.

Tako je i Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula četiri nova postupka ispitivanja povrede konkurencije, protiv 10 učesnika na tržištu bebi opreme, navode "Novosti". I to zbog osnovane sumnje da su zaključivali restriktivne sporazume kojima su utvrđivane cene u daljoj prodaji proizvoda namenjenih bebama. To su varalice, cucle, glodalice, flašice, pumpe za mleko, kozmetika za bebe, tekstil...

Po stvari za bebe Srbi idu u Mađarsku i Grčku, pa i u Hrvatsku Foto: Promo

Kako kažu u Komisiji, postupci utvrđivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti pokrenuti su protiv nekoliko društava širom Srbije.

Veliki kalendar popusta: Kada da kupite čokoladu, a kada auto, kako bi uštedeli tokom cele godine?

- Komisija za zaštitu konkurencije tokom aprila 2018. godine već je pokrenula dva postupka ispitivanja povrede konkurencije na tržištu bebi opreme. Smatramo da je tržište bebi opreme od izuzetnog značaja za potrošače, kao i za društvo u celini. Uz ove postupke, sprovodimo i sektorsku analizu celokupnog tržišta bebi opreme - navodi se u njihovom saopštenju.

U Srbiji stvari najskuplje Foto: Pixabay.com

Nedavno je antimonopolska komisija povela istragu protiv dva vodeća uvoznika i distributera opreme za bebe, ne bi li uspela da dokaže da li su se oni dogovarali sa trgovcima o cenama. I dok se istraga vodi, i svi su upoznati sa tim, nikome ne pada na pamet da spusti cene bebi opreme.

Srbija spada među najskuplje države u regionu kada je bebi oprema u pitanju. Cene su često i duplo veće nego kod komšija, a kvalitet je daleko ispod onog koji se prodaje u zemljama EU. Zato i ne čudi što naši građani, sve više idu u inostranstvo po garderobu, kolica i drugu opremu za bebe.

Ogromna sreća, ali i trošak za roditelje Foto: pixabay.com

- Ima primera gde postoji nepisano pravilo da kolica u maloprodaji ne smeju da koštaju manje od 10.000 dinara, samo više od toga. Ako se dokaže da su se dogovorili, po zakonu mogu biti kažnjeni sa 10 odsto godišnjeg prihoda, kao i zabranom da to više rade, jer je to najozbiljnija povreda zaštite konkurencije  - kažu u udruženjima potrošača.

Kod nas je naskuplje imati decu Foto: Pixabay.com

Uvoznici i distributeri, s druge strane, očigledno ne mare mnogo, jer su cene u radnjama i dalje paprene.

JEDAN UVOZNIK, JEDAN ZASTUPNIK

- Ukazivali smo i upućivali na jak uvoznički lobi i na generalne zastupnike bebi opreme. Kad vidite da je ona skuplja čak 50 i 100 odsto u odnosu na zemlje odakle dolazi, jasno je da su tu dogovori i kartelska udruživanja. Trebalo bi da Komisija za zaštitu konkurencije već ima neke rezultate, ali sve to predugo traje. To je, nažalost, davno napravljeno da postoji jedan uvoznik i jedan generalni zastupnik. Pitanje je šta će biti sa ljudima koji su to već platili - objašnjava Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Video: Beba oduševljena svojim psom

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    29. avgust 2018 | 10:26

    Tako je,najskuplje su nam stvari za bebe u Evropi a najmanje plate,pogledajte malo sajtove u Engleskoj,Nemackoj,pelene su 3 puta jeftinije,mleko duplo jeftinije,a plate nase i njihove ne mogu da se porede. Drzava mora da preduzme neke mere ako misli da iole pomogne roditeljima da odgajaju decu,tako ce se i vise dece radjati,neko i sto bi rodio drugo kad sa prvim vidi koliko mu para treba a nema o drugom i ne razmislja jer ne moze,sve je pre pre preskupo.

  • BG 2

    29. avgust 2018 | 09:08

    Tržište određuje cene ,zakon ponude i potražnje i tako je širom Evrope,zakonski je ispravno ali moralno i nije ali treba zaraditi a potrošaći neka kupuju gde im je jeftinije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA