≫ 

Zvanična odluka! Kinezi preuzimaju RTB Bor (FOTO)

Ubedljivo najbolju ponudu je dao kineski "Zijin Mining Group"

  • 3

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor, saopšteno je na konferenciji u Vladi Srbije.

Raste izvoz RTB-a, bakar iz Bora kupuju Kinezi (FOTO)

Vest o izboru strateškog partnera saopštio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da će izbor strateškog partnera za RTB Bor imati ogoroman značaj za ne samo Bor već i celu Srbiju i da je reč o ogromnom investicionom novcu koji će značiti preporod celog Borskog okruga.

Antić je danas izjavio da je strateško partnerstvo kineske kompanije Zijin u RTB-u Bor u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da tu ne očekuje nikakve probleme.

Ministar Aleksandar Antić Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Antić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je tenderski proces bio potpuno transparentan i sproveden u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonima.

- Svi su mogli da učestvuju, kineska kompanija je dala ubedljivo najbolju ponudu. Ne očekujem bilo kakve reakcije, ovo nije bio politički proces. Svi imali iste šanse - naglasio je Antić.

Kompanija "Zijin" jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

Siniša Mali, Aleksandar Antić i Blagoje Spaskovski Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

KINEZI U BOR 1,46 MILIJARDI DOLARA

Kompanija "Zijin Mining Group" uložiće 1,46 milijardi dolara u RTB, rekao je Antić i dodao da kompanija "Zijin Mining Group" ima obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da će kineskoj kompaniji pripasti 63 odsto vlasništva u "Boru".

Kineska kompanija se obavezala, rekao je Antić da sačuva 5.000 radnih mesta i investira 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Antić kaže da se očekuje da će ugovor biti potpisan u drugoj polovini septembra i da bi od početka naredne godine kineski partner mogao da preuzmu RTB "Bor".

Naveo je i da je investicijama Zijina predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.

Naveo je da Zijin ima i ambiciozan plan što se tiče Topionice koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a koja trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog srateškog parnera je, dodaje, da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a nakon šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Generalni direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Antić je rekao da je tenderom predviđeno da obaveza rešavanja zagađenja bude ostavljena strateškom partneru RTB "Bor", a Zijing se obavezao da će u ekologiju i rešavanje istorijskih ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Ministar Antić kaže da su Zijin i ruski Ju gold ispunili uslove za izbor strateškog partnera, a da je komisija ocenila da je pobednik kineska komapanija Zijing.

Ruski Ju gold je investicionim planom ponudio ulaganje od 836 miliona dolara, kao i da će obaveze predviđene UPPR vratiti u roku od osam godina, a ta kompanija je tražila 65 odsto vlasništva.

Antić je podvukao da je između te dve ponude situacija jasna i da se komisija odlučila svakako za bolju ponudu.

MALI: RTB SA INVESTICIJAMA DUPLIRA UČEŠĆE U BDP-U 

RTB Bor će sa novim investicijama strateškog partnera Zijin od 1,26 milijardi dolara najmanje duplirati svoje učešće u BDP-u zemlje, sa sadašnjih 0,8 odsto, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Na konferenciji u Vladi Srbije Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- RTB Bor je strateško preduzeće za Srbiju. Sa novim investicijama, sa 1,26 milijardi dolara investicija u narednih šest godina, sa povećanjem proizvodnje od nekoliko puta, učešće u RTB-a Bor u BDP-u će se najmanje duplirati - rekao je on u Vladi Srbije.

Kako kaže, to znači da RTB Bor i istok Srbije postaju ponovo nosioci rasta i razvoja naše ekonomije.

Mali ističe da je Srbija imala 4,5 odsto rasta u prvoj polovini godine, po čemu smo bili među prve tri zemlje u Evropi.

- Fudbalskim žargonom rečeno, već se takmičimo u ligi šamipona, a sa ovim investicijama u RTB Bor i povećanom proizvodnjom od nekoliko puta imamo cilj da budemo prvi u Evropi po stopi privrednog rasta.

Antić je naveo da je investicijama Zijina predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Mali je kazao da je pronalazak strateškog partnera za RTB Bor fenomenalna vest za Istočnu Srbiju, za građane i Mađanpeka, Bora, Donjeg Milanovaca i drugih gradova u tome delu zemlje.

Navodi da vlada ima obavezu i da što pre završi tzv. Dunavski koridor, od Požarevca ka Velikom Gradištu, Donjem Milanovcu, kao i da investira više u infrastrukturu.

- Istok Srbije se diže i ponovo postaje nosilac rasta naše ekonomije - naglasio je Mali.

Podsetio je da je to peti pokušaj privatizacije RTB-a i da je ovaj peti bio uspešan upravo zato što se Srbija promenila, ima stabilne javne finansije, više od 40 milijardi dinara suficita, opadajući trend javnog duga, stabilnu inflaciju...

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako je

    31. avgust 2018 | 10:45

    Zivela braca Kinezi.

  • Oko

    31. avgust 2018 | 12:41

    Opet zeznusmo bracu ruse

  • Boza Bogdanovic

    31. avgust 2018 | 18:12

    Svi znamo da se iz godine u godinu popravljaju ekonomski odnosi sa Kinezima. Most u Borci, deo Autoputa i Zelezara u Smederevu su odlican primer. Milion posto sam siguran da Kinezi nikada ne bi potpisali ovaj Ugovor, samo zbog toga sto ih je Vucic vise puta molio i preklinjao. Dobri politicki odnosi su jedno, a ekonomija nesto sasvim drugo. Zato, moji Knjazevcani imaju poslovicu: "Brat za brata, al' sirenje za pare." Molim citaoce ovog Komentara da otvore Internet izdanje RTB-vog lista i Sajta "Kolektiv". Neka otvore clanak: "Danas istekao rok za tender za izbor strateskog partnera za RTB". Na kraju tog clanka je moj dugacki Komentar. Citirao sam moju Poruku Ambasadi Kine u Srbiji i razmenu nekoliko Poruka sa nasom Ambasadom u Pekingu. Naveo sam podatke o ranije ispitanom rudnom bogatstvu RTB-a, koje vredi preko 60 milijardi dolara, plus nova istrazivanja. RTB moze biti "zlatna koka", koja nosi "zlatna jaja". Medjutim, svaka koka se mora hraniti, paziti, cuvati i leciti. Boza bogdanovic, Bor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA