Sistem "blizanac", nepoznati počinilac, namerno izazivanje nesreće...: Ovo su nameštaljke kojima prevaranti pokušavaju da opelješe osiguranje

Visoki iznosi naknade štete mame i profesionalne prevarante koji smišljaju nove taktike

  • 2

Lažne sudare i krađe prevaranti često pokušavaju da naplate osiguravajućim kućama. Uloženo vreme da se iscenira nesreća "kvare" agenti, neretko ovlašćeni sudski veštaci koji rade najsloženije rekonstrukcije, prikupljaju dokaze i tumače saobraćajnu situaciju.

Koji su najčešći slučajevi namere da se obmanom u saobraćaju dođe do novca, otkrili su nam iz UNIQA osiguranja:

Najskuplja nekretnina na prodaju nije ni na Dedinju, ni na Senjaku, već u selu kod Beograda, a glava boli od cene

TAČNO OSMIŠLJENO DOBA DANA I MESTO

Gotovo uvek se nameštaljke događaju noću ili u ranim jutarnjim satima. Lokacije su manje prometni putevi i raskrsnice, odnosno ona mesta koja učesnicima ostavljaju dovoljno privatnosti da prevaru sprovedu po planu.

NAMEŠTANJE SUDARA

1. Sa već oštećenim vozilima

Automobil sa već postojećim udubljenjima i ogrebotinama se malo doradi kako bi izgledao uverljivije. Postvlja se u položaj koji bi odgovarao nezgodi, a krivac je obično osiguranik sa starijim vozilom manje vrednosti. Uz ovakve udese najčešće se prijavljuje i nematerijalna šteta, koj se uglavnom  svodi na trzajne povrede vrata.

Foto: GarryLens/Pixabay

2. Izazivanje stvarne saobraćajne nezgode

Ovo je daleko skuplja opcija sa skupocenim vozilima. Cilj osiguranika je da se naplati po kasko osiguranju, a učesnik čiji je automobil oštećen, po polisi auto-odgovornosti. U ovakvoj vrsti montiranih udesa prijava nematerijalne štete je gotovo neizostavna.

I vlasnici skupocenih modela pokušavaju da prevare osiguranje Foto: GColtsfan/Pixabay

FINGIRANJE ŠTETE

1. Nepoznati počinilac

Na vozilima do nekoliko godina starosti, veće tržišne vrednosti, koja su kasko osigurana klijenti prijavljuju krađe vozila ili  delova, odnosno oštećenja nastala usled požara ili obesti od strane nepoznatih počinilaca.

2. Sistem "blizanac"

Iz inostranstva po znatno nižoj ceni biva uvezen automobil koji ne može da se registruje. Brojevi motora i šasije zatim se falsifikuju i prekucavaju brojevima regularno registrovanog automobila iste marke i modela. Nakon toga, vozilo se osigurava i fingira se krađa.

3. Delovi skuplji od automobila

Prijavljuje se otuđenje skupocenih delova: instrument-table, multimedijalnih uređaja, kontrolnih panela, klime, procesora pogonskog agregata... Poenta je da, kada se sastavi predračun za popravku ili nadokandu svih ovih delova, višestruko prelazi tržišnu vrednost automobila zbog čega se isplaćuje totalna šteta na vozilu.

GRUDI I ZADNJICA 

Mada se neretko šokiramo ciframa kojima su svetske zvezde osigurale svoju zadnjicu, poput Dženifer Lopez koja je za svaj adut iskeširala 27 miliona evra ili Madona za svoje grudi 2 miliona, kod nas ova ekstravagancija, novčana zaštita pojedinih delova tela, nije u opciji.

Dženifer ulaže i vreme i novac u svoju zadnjicu Printskrin: Instagram/jlo

- Najsličnije ovom jesu ossiguranje prilagođena pojedinim profesijama, poput sportista ili hirurga. Na primer, osiguan je veliki broj pilota za slučaj smrti ili trajnog invaliditetea nastalog usled nezgode, ali i gubitka licence i nadoknade za bolovanj. Specifičnost ovog osiguranja počiva na visokim iznosima pokrića. Poenta je da pilot, koji usled povrede nekog dela tela izgubi licencu i samim tim pravo na rad, dobije adekvatnu nadoknadu i adekvatno osiguranje - rečeno nam je iz UNIQA osiguranja.

RETKOST

Zanimljivo je da višemilionska iznosi i inače jesu prava retkost na domaćem tržištu, a izuzeci najčešće su rezervisani za svet sporta.

Uniqa je dosad imala priliku da radi osiguranje profesionalne odgovornosti za organizatore Exit festiala i velikih sportskih takmičenja, čiji su iznosi pokrića prelazili i po milion dolara.

(Telegraf.rs/M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    6. septembar 2018 | 08:17

    Nemojte molim vas samo jos i njih da zalimo !!! Uzimaju enormne profite a kad treba nesto da naplatite traze vam milion papira odlazu isplatu.traze dlaku u jajetu i zakidaju vam na svemu

  • Wohoo

    6. septembar 2018 | 07:02

    Prevariti osiguranje? Hmm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA