≫ 

Izvezli smo 50.000 tona slatkiša u 2017. godini: Srpske poslastice stižu do najudaljenih prodavnica sveta

Prodaja konditroskih proizvoda domaćoj industriji donela je zaradu 145 miliona dolara

  • 4

Proizvodnja slatkiša u Srbiji proteklih pet godina beleži značajan rast, a domaće čokolade, keks i bombone sve više svoje mesto nalaze i na rafovima svetskih trgovinskih lanaca.

Po mišljenju Matjaža Vodopiveca, direktora Strateškog poslovnog područja Slatko i slano Atlantik Grupe, pozitivni signali u ovoj godini vide se pre svega u statističkim pokazateljima koji beleže rast prometa na malo, što ukazuje, kaže, na oporavak potrošnje kao značajnog izvora rasta.

Neće ih niko ni za džabe: Jabuke rodile kao nikada, poljoprivrednici njima hrane svinje (FOTO)

- To ne znači da je kriza za proizvodače robe široke potrošnje prošla, niti da se radi o dugoročnom i stabilnom poboljšanju prilika na tržištu, ali indirektno ukazuje na povećanu globalizaciju i konkurenciju koja je izrazita u konditorskoj industriji - rekao je Vodopivec za Tanjug.

Na "čelu proizvodne trake" u Srbiji nalaze se fini pekarski proizvodi poput različitih vrsta keksa (rast od 17,9 procenata), a proizvodnja čokolada i proizvoda sličnih čokoladi viša je za 12 odsto nego pre pet godina.

Količina izvezenih konditoskih proizvoda u prošloj godini iznosi oko 50.000 tona, što je srpskoj industriji slatkiša donelo više od 145 miliona dolara Foto: Shutterstock

Kako bi se srpski konditori izborili u oštroj tržišnoj utakmici potrebno je, ispuniti kompleksne zahteve za pouzdanost kvaliteta uz efikasnost i fleksibilnost u proizvodnji, ali, kako ističe, osnovni adut je održati poverenje potrošača i ispuniti njihova očekivanja.

- Jedini način da proizvođači u zemlji ili regionu pariraju multinacionalnim kompanijama jeste neka komparativna prednost i zato je jedini pravi odgovor iskoristiti snagu i prepoznatljivost sopstvenih brendova i razvijati nove - rekao je Vodopivec.

Godišnje se u proseku iz Srbije izveze trećina konditorskih proizvoda, i to najviše finih pekarskih proizvoda, keksa i vafla, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Količina izvezenih konditoskih proizvoda u prošloj godini iznosi oko 50.000 tona, što je srpskoj industriji slatkiša donelo više od 145 miliona dolara.

Glavna izvozna tržišta su republike bivše SFRJ, od toga najviše se izvozi u BiH, Crnu Goru i Makedoniju, ali srpski konditorski proizvodi svoja mesta sve više nalaze i u prodavnicama Australije, Amerike i EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    7. septembar 2018 | 17:53

    EUROKREM...!!!

  • Konditor

    7. septembar 2018 | 18:50

    Današnja stvarno najslađa vest,uspeh naše prehrambene industrije,sve ostale gorke su iz politike.

  • Klimt-Bec

    8. septembar 2018 | 16:35

    Naravno kupuju Srbi koji zive rasuti po citavom Svetu, jel nase je naj bolje sve ostalo je GMO!!! Naravo, jos iz inata...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA