≫ 

Vučić na zatvaranju Biznis foruma u Leposaviću: Cilj nam je da Srbija bude ekonomski najjača (FOTO) (VIDEO)

Na biznis forumu učestvovalo je više od sto privrednika iz centralne Srbije i sa KiM, a posetilo ga je preko 500 posetilaca

  • 56

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatvorio je biznis forum u Leposaviću, koji je otvoren tokom njegove posete Kosovu i Metohiji.

Ekonomski uticaj Vučićeve posete Kosovu: Otvoren biznis forum, najavljene brojne investicije, prisutno 100 kompanija i više od 500 posetilaca (FOTO)

Na biznis forumu učestvovalo je više od sto privrednika iz centralne Srbije i sa KiM, a posetilo ga je preko 500 posetilaca.

Predsednik je obišao štandove, pogledao promo film Investicioni potencijali Kosova i Metohije i obratio se okupljenim privrednicima.

Foto: Marko Jovanović

- Srećan sam što mogu da pozdravim brojne privrednike odavde i iz centralne Srbije. Veoma sam srećan što ste uz podršku i pomoć PKS svi zajedno ovde na KiM, drago mi je što sam video dve domaće banke i naše najbolje i najveće kompanije, što su pokazale interesovanje za ulaganje na KiM i kako se bori za KiM - rekao je on i poslao dve poruke privrednicima.

- Molim privrednike iz centralne Srbije da sagledaju mogućnosti ulaganja i podršku našem vrednom narodu na KiM. Za to će država Srbija dati posebne subvencije u vidu uredbe, ali neće biti lako da se ovakva uredba napravi, jer postoje mnogi problemi, kao što je granica koju mi ne priznajemo - najavio je on.

Druga stvar, objasnio je, malo je složeniji problem, a tiče se pitanja pravne sigurnosti ulaganja, pre svega bankarskih garancija.

Foto: Marko Jovanović

- I za to ćemo naći rešenje ili ćemo pružiti podršku kao neko ko daje garanciju. Da vidimo sve moguće načine, da umrežimo što više stvar,i a bi ste bili motivisani za ulaganje na KiM - podvukao je on.

Cilj nam je da Srbija bude ekonomski najjača, poručio je Vučić. Pozvao je srpske privrednike da ulažu i u albanske sredine na KiM.

Vučić je naveo da novca imamo, i istakao da je pre četiri godine, kada je postao premijer, Srbija imala javni dug od 79 odsto, a 1. januara 2019. godine taj dug biće i ispod 48 odsto.

Kako je naveo, tada je jedna zemlja u regionu imala 25 dosto, a druga 55 odsto javnog duga, dok su ti dugovi sada 49 odnosno 73 odsto BDP.

Dodao je i da smo pretekli sve u regionu po visini plata i penzija, sem Crne Gore, ali računa, kaže, da će za 15, 16 meseci Srbija i nju preteći u tom segmentu.

To je, kaže, stoga što imamo najzdravije stanje i jedini smo, a i među prvima smo u Evropi, sa rastom od 4,9 odsto BDP, i zato jesmo u stanju da pružimo i ponudimo velike podsticaje i subvencije privrednicima da ulažu u KiM i to ne samo na sever, već i južno od Ibra.

- Došao sam da predočim da idu veće penzije i plate, ako budemo imali ovakav rast, ići ću iz opštine u opštinu u Leposavić, Lešku... Daćemo sve od sebe da i kroz razvoj školstva, kroz kosovski dodatak, penzije. . . učinimo sve da naši ljudi na KiM žive bolje - rekao je Vučić.

Foto: Marko Jovanović

- Bez posla, niko neće ostati ovde gde to nije lako, gde to nije jednostavno. Hvala vam što ostajete na svojim ognjištima i svima onima koji mogu neka pomognu, a država će naći način da vas podstakne i nadam se da ćemo sledeće godini kada vas ponovo posetim videti da smo u tome uspeli - rekao je Vučić.

Na biznis forumu su predstavljene firme na štandovima 10 opština: Ranilug, Novo Brdo, Klokot, Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Štrpce, Gračanica i Parteš, a od većih kompanija prisutne su MK grupa, Moji brendovi, Sirogojno, Alko grupa, Komtrejd, Jela Jagodina, Komercijalna banka, Banka Poštanska štedionica i druge.

Foto: Marko Jovanović

On je izneo planove za razvoj 10 opština na KiM sa većinski srpskim stanovništvom.

Vučić je naveo da će u Leposaviću pomoći fabriku za preradu drveta kako bi imala višu fazu prerade, u planu je da se otvori fabrika za proizvodnju nameštaja i fabriku peleta, a 13 miliona evra Trepča će uložiti u pogon za proizvodnju baterija, gde će biti zaposleno između 250 i 300 radnika.

Takođe, najavio je pomoć u pronalaženju investitora za Šik Kopaonik.

Kada je reč o Zubinom Potoku, Vučić kaže da će pomoći nastavak proizvodnje u fabrici tekstila Javor, kao i otvaranje i obnavljanje kapaciteta u fabrici nameštaja Simpo, ali i zemljoradničku zadrugu, koja je najveći otkupljivač voća i povrća na KiM.

Za Kosovsku Mitrovicu je Vučić rekao da će pomoći otvaranje IT centra koji će proizvoditi softvere i da je tu država spremna da uloži veliki novac, ali i nastavak nezavršene sportske hale...

Foto: Marko Jovanović

Radiće se i centralni gradski trg, naveo je i dodao da je severna Kosovska Mitrovica, kao i Gračanica, svojevrstan simbol i da, kao takva, mora da se i razvija i napreduje.

- Hoćemo i imamo snage, makar sve novo izgradili, da napravimo jedan od najlepših srpskih gradova i ne samo da uredimo centralni trg, nego i sve drugo. To je slika i prilika Srbije, to je slika i prilika srpskog naroda - rekao je Vučić.

U Zvečanu će država pomoći završetak Rajske banje u Banjskoj, uskoro počinje proizvodnja piva u Banjskoj, a tu je i sušara za voće od 1000 kilograma u turnusu.

U Gračanici, dodaje Vučić, tebalo bi da bude otvorena farma sa 10.000 koka nosilja i proivodnju jaja, da se povećaju kapaciteti klaničarske industrije, kao i da se napravi fabrika sanitetskog materijala, za šta će se dati najveći podsticaji potencijalnom investitoru.

Vučić je pozvao ljude iz Raniluga da predlože projekte, kao i iz opštine Parteš, dodajući da bi u obe te opštine trebalo obnoviti lokalne puteve.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Novom Brdu bi trebalo otvoriti liniju za obradu prehrambenih sirovina, kao i farmu za 300 grla junadi i turistički sadržaji.

U Štrpcu će će biti uloženo u razvoj pekarskog pogona, kao i završetak vrtića.

Predsednik Srbije je pozvao sve opštine da dođu sa pripremljenim planovima i projektima, a da će se sve što se može i uraditi i uložiti novac, a poručio i da bi se onda ponovo videli za godinu dana da zajedno sagledaju šta je učinjeno i šta nadalje može i treba da se radi.

Kancelarija za KiM je organizovala forum, u sportskoj hali u Leposaviću, na kojem su učestvovale firme iz strukovnih udriženja privrednika iz centralne Srbije, kao i neke od najvećih domaćih kompanija.

Forum je bio prilika za poslovne susrete vodećih kompanija iz centralne Srbije sa privrednicima sa KiM, kao i za predstavljanje privrednih i investicioni potencijala opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM.

Forum je otvorio Marko Čadež, direktor Privredne komore Srbije, a društvo predsedniku Srbije su pravili ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    8. septembar 2018 | 20:08

    I bice, samo nastavite kao do sada. Imate podrsku i poverenje svog naroda.

  • bane

    8. septembar 2018 | 20:01

    Srbi na KiM nisu sami i treba to da znaju.

  • bojan lazarevic

    8. septembar 2018 | 19:00

    od kad je Vucic na vlasti Srbija mnogo vise investira i ulaze na Kosovu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA