≫ 

Zašto gorivo u Srbiji ne može da pojeftini, iako cena nafte pada u celom svetu

Kako će se kretati cene nafte na svetskom tržištu teško je reći, jer to zavisi pre svega od ponude i potražnje

  • 31

Pojeftinjenje nafte na svetskom tržištu, za naše vozače ne znači mnogo, jer oni gorivo ne plaćaju manje, nego čak i skuplje.

Na benzinskim pumpama u Srbiji gorivo je poskupelo oko 50 para po litru, pa je sada litar benzina oko 155,5 dinara, a dizel goriva oko 164,5. Prema rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića dešavanja dve nedelje unazad pokazuju da je cena goriva viša 50 para po litru, a u najvećoj meri porasla je i kotacija benzina i dizela, na šta niko u Srbiji ne može uticati.

U "mercedesu" švercovao gorivo: Dva dana nakon hapšenja podignuta optužnica

Istovremeno, cena sirove nafte tipa "brent" se tokom avgusta kretala između 70 i 75 dolara barel, ali se ta količina krajem meseca plaćala i više od 78. Početkom ove nedelje barel "brenta" koštao je gotovo 80 dolara, ali je sada pojeftinio i staje nešto više od 77 dolara.

Cena goriva u Srbiji skače, u svetu pada, Foto: Pixabay.com

Kako će se kretati cene nafte na svetskom tržištu teško je reći, jer to zavisi pre svega od ponude i potražnje, ali je izvesno da se promene odražavaju na sva lokalna tržišta, posebno ona koja su, kao što je Srbija, uvozno zavisna.  Analiza UNKS-a pokazuje da na tržištu u regionu većih promena cene goriva nije bilo, a nije se menjalo ni mesto koje po tom parametru zauzima Srbija.

S cenom litre benzina Srbija je na sredini lestvice cena tog goriva u regionu, dok je cena dizela u našoj zemlji na vrhu te lestvice, piše "Dnevnik". Litar bezolovnog benzina u Srbiji košta oko 1,30 evra, a najskuplje ga je kupovati u Grčkoj gde iznosi oko 1,64 evra. Skuplje nego u Srbiji bezolovni benzin plaćaju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, dok je najjeftinije u Bosni i Hercegovini.

Litar dizela na benzinskim pumpama košta oko 1,38 evro, a taj derivat u regionu više plaćaju samo vozači u Albaniji i Grčkoj.  Jedan od faktora koji se pominje kao presudan na rast cena goriva je i nizak vodostaj Dunava koji utiče na rast troškova prevoza. Inače, u ceni svakog litra goriva koju plaćaju potrošači na benzinskim pumpama u Srbiji su i akciza, porez na dodatu vrednost i naknada za obavezne rezerve. Tako u ukupnoj ceni litra goriva oko 50 odsto plaćanja ide državi. 

VIDEO Snažno nevreme u Novom Sadu srušilo benzinsku pumpu:

(Telegraf.rs/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    10. septembar 2018 | 10:51

    Prošle sedmice u Minhenu sipao gorivo 1,29 eura. O razlikama plata neću pričati a ni o kvaliteti puteva.

  • Ahah

    10. septembar 2018 | 11:43

    Nizak vodostaj ahahha

  • Ekica

    10. septembar 2018 | 10:42

    Pa u ovoj zemlji je to jedini profit..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA